Javno komunalno podjetje Prodnik skuša »na vsak način zrušiti novi sindikat VIR Prodnik«, je za STA opozoril podpredsednik sindikata Blaž Jazbec. Kot je pojasnil, gre za sindikat, ustanovljen januarja letos, z 22 člani, medtem ko vodstvo sodeluje s starim sindikatom v podjetju, ki ima 30 članov in ga že 15 let vodi Boštjan Novak.

Novi sindikat se po Jazbečevih besedah trudi urediti nepravilnosti okoli agencijskega dela v podjetju. Podjetje je zato že prenehalo najemati tri agencijske delavce, ki so si najbolj prizadevali za enako obravnavo, kot jo uživajo redno zaposleni, je izpostavil. Opomin pred odpovedjo je dobil tudi sam.

Sindikat: Fatur je sankcije sprejel načrtno in sistematično

Sindikat je od Faturja zato zahteval, da do 7. aprila prekliče odpovedi potreb po delu za »odpuščene« agencijske delavce in prekliče opozorilo pred odpovedjo Jazbecu, a tega ni storil, temveč je z »ustrahovanjem in rušenjem sindikata nadaljeval, saj je izdal novo opozorilo pred odpovedjo, tokrat predsedniku sindikata Tomažu Ličnu«, so danes v sindikatu naknadno pojasnili.

»Torej nam ni ostalo drugega, kot da za obrambo delavcev in sindikalistov vložimo kazensko ovadbo,« so poudarili. Verjamejo namreč, da je Fatur vse omenjene sankcije sprejel načrtno in sistematično, da bi preprečil svobodno združevanje v sindikat in sindikalni boj, s tem pa storil kaznivo dejanje kršenja sindikalnih pravic.

Zastraševanje pa očitajo tudi Novaku, ki naj bi zaposlenim prav tako govoril, da jih bo Fatur odpustil, če se bodo včlanili v novi sindikat. Žugal naj bi jim tudi z neizplačilom regresa v obljubljeni višini in privatiziranjem nekaterih delov podjetja.

Javno komunalno podjetje Prodnik ima sicer prek agencije za posredovanje dela Kariera po navedbah Sindikata VIR Prodnik najetih nekaj manj kot 30 agencijskih delavcev. Nekatere med njimi najema že več kot 15 let, četudi je "agencijsko delo namenjeno dodatnim zaposlitvam v primeru začasno povečanega obsega dela".

Kot so v nedavnem sporočilu za javnost zapisali v novem sindikatu, ti agencijski delavci, ki prejemajo minimalne plače, opravljajo delovne naloge, ki so kontinuirane in bi morali biti zato po vseh pravilih redno zaposleni za nedoločen čas.

Poleg tega praksa v komunalnem podjetju po njihovih besedah kljub drugačnim določilom v pogodbi s Kariero ne sledi načelu enakosti, temveč »je diskriminatorna do agencijskih delavcev - pri večini dodatkov«.

Agencijski delavci še vedno ne dobivajo več vrst dodatkov

Kljub temu da je po njihovih prizadevanjih februarja prišlo do koraka naprej, saj so agencijski delavci končno začeli dobivati izplačila jubilejnih nagrad in enako plačilo za malico in prevoz kot neposredno zaposleni na komunali, pa še vedno ne dobivajo plačane delovne in poslovne uspešnosti, še vedno ne morejo napredovati ter še vedno ne dobivajo vrste drugih dodatkov. Nasprotno od redno zaposlenih konec lanskega leta tudi niso dobili skupinske stimulacije, so našteli v sindikatu.

Glede na to, da je agencijski delavec v obdobju napotitve k uporabniku upravičen do plačila za delo in nadomestil po dejanskem delu pri uporabniku, pri čemer se morajo upoštevati predpisi, kolektivne pogodbe in splošni akti uporabnika, je Sindikat VIR Prodnik na komunalno podjetje naslovil poziv, da vse naštete kršitve odpravi in poskrbi za poračun za nazaj.

Hkrati v sindikatu zahtevajo, da komunala sproži "vse potrebne postopke za čimprejšnjo redno zaposlitev za nedoločen čas vseh delavcev in delavk, ki že leta delajo v negotovih razmerah, čeprav opravljajo trajno potrebno osnovno delo komunalnih storitev". »V nasprotnem primeru bomo primorani uporabiti druge poti,« so zažugali.

V Sindikatu VIR Prodnik so izpostavili še, da razmere v komunalnemu podjetju skrbijo tudi Občino Moravče - lastnice podjetja so namreč poleg domžalske še občine Moravče, Trzin, Lukovica in Mengeš. Moravški župan Milan Balažic naj bi tako želel slišati mnenje vodstva podjetja in novega sindikata. »Žal mu tega ne omogočijo in želijo vse pospraviti pod preprogo,« so sklenili.