»Likvidnostne težave so ta hip največji problem številnih obrtnikov in podjetnikov. Zato želimo, da vlada v drugem svežnju pomoči z ustreznimi ukrepi pomaga rešiti ta problem,« je v današnjem sporočilu poudaril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh.

V anketi je 64 odstotkov vprašanih ocenilo, da bodo upravičeni do pomoči države, ki je opredeljena v prvem megazakonu. Tisti, ki po svoji oceni ne bodo upravičeni do pomoči, so med najbolj pogostimi razlogi za to izpostavili kriterije glede upada in rasti prihodkov ter starševsko varstvo (skrajšan delovni čas).

Spodbuden je podatek, pravijo v OZS, da so delodajalci, ki so sodelovali v anketi, večinoma uspeli obdržati delovna mesta in delavce. 82 odstotkov vprašanih je namreč odgovorilo, da v tem času niso odpuščali. Namesto odpuščanja so se večinoma odločili, da njihovi delavci čakajo na delo doma. V povprečju je tako v podjetjih sodeč po rezultatih ankete na čakanju 73 odstotkov delavcev.

OZS je anketo med svojimi člani izvedla med 15. in 17. aprilom. Sodelovalo je skoraj 4000 obrtnikov in podjetnikov z različnih področij, tretjina sodelujočih je samozaposlenih, so navedli.