Savdski Armaco je v luči cenovne vojne z Rusijo, ki je sledila spodletelemu poskusu dogovora na ravni skupine Opec+ o podaljšanju obstoječih ter dodatnih novih rezih v proizvodnjo, prejšnji mesec najprej napovedal dvig proizvodnje iz 12 na 13 milijonov sodov dnevno. Danes so sporočili, da bodo proizvodnjo znatno oklestili s 1. majem.

Odločitev energetskega velikana sledi srečanju pristojnih ministrov držav članic skupine Opec+, v kateri je poleg članic kartela Opec med drugim tudi Rusija. Ministri so se dogovorili, da bodo proizvodnje maja in junija oklestili za 9,7 milijona sodov dnevno.

Naftni kartel Opec je sicer v četrtek opozoril, da bo globalno povpraševanje po nafti letos zabeležilo "zgodovinski padec" v višini 6,8 milijona 159-litrskih sodov dnevno. Aprila bo povpraševanje manjše za okoli 20 milijonov sodov nafte dnevno. Napoved Opeca je sicer manj pesimistična od napovedi Mednarodne agencije za energijo (IEA). Ta je za april napovedala padec povpraševanja za 29 milijonov sodov dnevno, v celotnem letu 2020 pa v povprečju pričakuje padec za 9,3 milijona sodov.