Dokumenti kažejo, da so ameriški diplomati leta 2018 večkrat obiskali kitajsko raziskovalno središče v Wuhanu in Washingtonu poslali dve opozorili glede varnosti v laboratoriju. Zaskrbljeni so bili zaradi varnosti in neustreznega upravljanja na inštitutu za virologijo v Wuhanu in so prosili za pomoč, piše Washington Post.

Članek tudi navaja, da je diplomate skrbelo, da bi raziskave o koronavirusih pri netopirjih, ki so jih izvajali v laboratoriju, povzročile novo epidemijo, podobno epidemiji sarsa. Dokumenti so v ameriški vladi sprožili razpravo, ali bi bil lahko omenjeni ali kak drug laboratorij v Wuhanu izvor novega koronavirusa, ki je sprožil pandemijo.

Tudi ameriška televizija Fox News je poročala o teoriji, po kateri naj bi virus izviral iz laboratorija.

O novem virusu so prvič poročali konec lanskega leta, ko so zabeležili nekaj primerov okužbe, povezanih s tržnico v Wuhanu. A kljub številnim ugibanjem, ki krožijo po spletu, po poročanju britanskega BBC ni dokazov, da je virus sars-cov-2 po nesreči ušel iz laboratorija.

Da so predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) večkrat "ponovili, da ni dokazov, da je novi koronavirus nastal v laboratoriju", je v četrtek na novinarski konferenci ponovil tudi tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.