- Kacin: Glede izplačila solidarnostnega dodatka za upokojence – izplačan bo 30. aprila, skupaj s pokojnino za mesec april.

- Beović: Smo v fazi, ko lahko začnemo naše javno življenje postopoma in poskusno odpirati. Z veliko verjetnostjo lahko rečemo, da smo v fazi prehoda iz velikega epidemičnega vala v stanje, kjer bo epidemija še tlela, imeli bomo posamezne izbruhe.

- Kacin: V Sloveniji 1304 okuženih oseb, včeraj odkritih 36 novih pozitivnih. Število hospitaliziranih včeraj 95, na intenzivni negi skupno 28. Odpuščenih iz bolnišnic skupno 182, včeraj pet novih smrti.

- Počivalšek: Vlada bo na današnji seji obravnavala predloge popravkov prvega in osnutek drugega protikoronskega zakonskega paketa.

- Kacin: Vrtcev in šol še ne bomo odpirali. Dokler ne vidimo, kakšne izkušnje bo imela Danska, Slovenija ne bo eksperimentirala - ne z otroki, ne z učenci, ne z dijaki.

Posnetek prenosa si lahko ogledate tukaj:

Beovićeva: Lahko gremo v postopno normalizacijo življenja

Beovićeva je ocenila, da je epidemija pod nadzorom. Ker projekcije kažejo na upad števila okuženih, se lahko postopoma začne odpirati javno življenje. A virus ne bo kar izginil, zato bodo tudi v prihodnje obstajale možnosti izbruhov.

Če bi epidemija v Sloveniji tako potekala, kot je v italijanski Lombardiji, bi imeli na oddelkih za intenzivno terapijo 153 bolnikov, na bolnišničnih oddelkih pa 1253. »Naše številke so bistveno nižje,« je dejala in se ob tem zahvalila vsem prebivalcem, da so se držali sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije in preprečili širjenje virusa ter da se ni zgodila tragedija.

Po njenih besedah se je po uvedbi rigoroznih ukrepov, kot je zaprtje šol in vrtcev ter omejitev gibanja, širjenje epidemije umirilo. »Krivulja se je sedaj obrnila navzdol in zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja,« je povedala.

Vlada danes o popravkih prvega in osnutku drugega potikoronskega paketa

Počivalšek vsebine predlogov še ni mogel podrobneje komentirati. Izpostavil pa je, da je naklonjen uvajanju t. i. vrednotnic, s katerimi bi pomagali turističnim agencijam.

»Naslovili smo večino želja in zahtevkov za popravek prvega paketa, pri drugem paketu pa je eden od ključnih ciljev zagotoviti likvidnost podjetjem, potem ko se bodo omejitve začele sproščati. Če je prvi paket namenjen preživetju, je drugi ponovnemu zagonu, za kar morajo imeti podjetja dovolj likvidnostnih sredstev,« je dejal Počivalšek.

Izpostavil je, da bo ponovni zagon dejavnosti najtežji v turizmu, ki je močno navezan na tuje goste. Kot je dejal, je naklonjen možnosti uveljavitve t. i. vrednotnic za odpovedane oz. prestavljene turistične aranžmaje, ki je usklajena tudi na evropski ravni.

Agencija in stranka s tem odložita izterjavo za eno leto, v katerem mora agencija zagotoviti nadomestno potovanje. »Če se to ne bo zgodilo, bodo agencije morale čez eno leto izplačati njihovo terjatev,« je dejal Počivalšek.

Odgovoril je tudi na pomisleke, ki prihajajo iz gospodarskega kroga, da nekateri večji izvozniki ne bodo upravičeni do pomoči države. Vlada bo po njegovih besedah storila vse, da bo naslovila vsa podjetja, ki bodo utrpela pomembne posledice za poslovanje. »Bili smo tudi v kontaktu z Gospodarsko zbornico Slovenije in verjamem, da bomo našli rešitve tudi za ta podjetja,« je dejal.

V zadnjem tednu so se namreč zvrstili številni pozivi iz gospodarstva, naj vlada drugi paket pomoči, ki bi vključeval zlasti ukrepe za likvidnostno podporo gospodarstvu, sprejme čim prej. Pričakujejo tudi pripravo projektov za velike javne investicije z domačimi izvajalci, kot so drugi tir, tretja razvojna os in druga cev karavanškega predora, modernizacijo javne infrastrukture, poenostavitev postopkov in močnejšo podporo digitalizaciji. K popravkom prvega protikoronskega svežnja in hitri pripravi drugega pa so pozvale tudi nekatere opozicijske stranke.

Prvi korak nazaj k življenju, ki smo ga poznali prej

Izrazil je zadovoljstvo, da je vlada v četrtek sledila predlogu ministrstva in sklenila, da bodo s ponedeljkom vrata med drugim znova odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice.

»To je prvi korak nazaj k življenju, kot smo ga poznali pred epidemijo koronavirusa, saj ocenjujemo, da se lahko pri izvajanju teh dejavnosti izognemo širjenju koronavirusa, če upoštevamo priporočila institucij,« je izpostavil. Predvidoma v drugi polovici maja vlada po njegovih besedah načrtuje nadaljnjo sprostitev dejavnosti, vendar pa bo časovnica odvisna predvsem od epidemioloških razmer. Med drugim še niso mogoči tehnični pregledi, vendar pa naj bi tudi to vprašanje »kmalu naslovljeno«.

Opozoril je, da bodo morali delodajalci pri vnovičnem odpiranju dejavnosti zaposlenim zagotoviti zaščitno opremo, upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in za vsak delovni dan voditi evidenco o preverjanju izvajanja priporočil. »Prezračujejo naj prostore, skrbijo za čiščenje in razkuževanje, priporoča se brezstično poslovanje,« je naštel.

Domove starejših občanov pustili na cedilu

»Domovi starejših občanov imajo upravičen občutek, da smo jih pustili na cedilu,« je v današnji izjavi za medije povedal direktor UKC Maribor Vojko Flis. Povedal je, da bolnica, ki se zdravi v UKC Maribor, ne potrebuje medicinske oskrbe ali posebnega zdravljenja in da bi jo že lahko odpustili. Tukaj se postavlja vprašanje, kam bi jo odpustili, je opozoril Flis.

»Odpustili bi jo v dom starejših občanov, ki ni žarišče,« je pojasnil, zato so se odločili, da jo bodo do nadaljnjega zadržali v ustanovi. Po njegovih beseda je potrebno poiskati razumno rešitev. Ena je ta, da počakajo, da gospa ne bo več kužna, druga pa, da najdejo kraj, kjer bi lahko tisti, ki so okuženi, a niso bolni, počakali, da bolezen izzveni, je povedal. Pacientke ne želijo odpustili v dom starejših v Mursko Soboto, saj bi lahko s tem povzročili novo žarišče koronavirusa.

»Dokler se ne najde rešitev, s katero bomo vsi zadovolji, bo pacientka ostala v UKC Maribor,« je zaključil.

V ljutomerskem domu starejših 102 okužena, ozdravelih 26

V domu starejših občanov Ljutomer je četrtkovo testiranje pokazalo okužbo z novim koronavirusom pri štirih ljudeh, pri devetih okuženih pa je bil test negativen in so torej ozdraveli. Skupno so potrdili 102 okužbi, skupno število ozdravelih pa je 26. Trenutno število obolelih je tako 76.