Moskva je uporabo hidroksiklorokina odobrila po telefonskem pogovoru med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in njegovim kitajskim kolegom Xi Jinpingom v četrtek zvečer.

V Wuhanu glede na novo štetje 50 odstotkov več smrtnih žrtev

Kitajsko mesto Wuhan, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, je danes presenetljivo popravilo število smrtnih žrtev in ga zvišalo za okoli 50 odstotkov. V zadnjem dnevu so namreč dodali še 1290 smrtnih žrtev covida-19, skupno se je število mrtvih v Wuhanu povzpelo na 3869, na državni ravni pa na 4632.

V Belgiji že več kot 5000 mrtvih

V Belgiji je število smrtnih žrtev zaradi koronavirusne bolezni 19 preseglo 5000. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 313 novih smrtnih primerov covida-19, skupaj pa 5163.

Norveška v boj proti covidu-19 z aplikacijo za sledenje posameznikom

Norveška je začela uporabljati mobilno aplikacijo za sledenje posameznikom, s čimer želijo preprečiti ponovno širitev novega koronavirusa. Aplikacija, katere uporaba ni obvezna, posamezniku sporoči, ali je bil v bližini človeka, okuženega s koronavirusom. Uporabniki so anonimni.

V Nemčiji se je zmanjšala stopnja kužnosti

Stopnja kužnosti se je v Nemčiji po navedbah inštituta Robert Koch (RKI) zmanjšala. Glede na v četrtek objavljeno raziskavo trenutno niti ni nujno, da okužena oseba preda okužbo naprej, zaradi česar tudi upada število novo potrjenjih okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Macron meni, da je kriza zaradi pandemije trenutek resnice za EU

Gospodarska in zdravstvena kriza, ki jo je sprožila pandemija koronavirusne bolezni 19, je trenutek resnice za Evropsko unijo, je v pogovoru za časnik Financial Times (FT) dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Ob tem se je zavzel za solidarnost v EU in pozval omahljive članice na severu Evrope, naj se povežejo ter podprejo Španijo in Italijo.

Trump predstavil smernice za ponovno odpiranje ZDA po koronavirusu

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek na novinarski konferenci predstavil smernice svoje vlade za postopno odpiranje ameriškega gospodarstva in odpravljanje ukrepov družbenega distanciranja, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Guvernerje zveznih držav je obvestil, da so odločitve v njihovih rokah.

V Nemčiji odpovedali glavne rock in metal festivale

Organizatorji priljubljenih rock festivalov na prostem v Nemčiji, Rock am Ring in Rock im Park, so odpovedali letošnji junijski izdaji, potem ko je vlada v sredo objavila, da razmišlja o podaljšanju prepovedi zbiranja na javnih dogodkih najmanj do konca avgusta. Že pred tem so odpovedali tudi poletni metal koncert Wacken Open Air.

AI: Milijonom v južni Afriki zaradi ukrepov proti koronavirusu grozi lakota

Milijonom ljudi v južni Afriki zaradi omejitvenih ukrepov, uvedenih ob pandemiji novega koronavirusa, grozi lakota, so danes opozorili v organizaciji za človekove pravice Amnesty International. Ob tem so pozvali vlade, naj ljudem zagotovijo pomoč v hrani.

Iz tujine se je vrnilo več kot pol milijona državljanov EU

Iz tujine se je doslej vrnilo že več kot pol milijona državljanov članic EU, ki so tam obtičali zaradi ukrepov, povezanih z novim koronavirusom. Še okoli 99.000 jih je v tujini, vrnili naj bi se v prihodnjih dneh, so danes sporočili v Bruslju.

Ob začetku krize, povezane z novim koronavirusom, je okoli 600.000 državljanov članic EU sporočilo, da se ne morejo vrniti domov, ker so zaradi izbruha novega koronavirusa različne države po svetu omejile potovanja.