Ko je Mestna občina Ljubljana v križišču Poljanskega nasipa, Rozmanove ulice in Poljanske ceste lani dala urediti Prekmurski trg, je napovedala, da bo trg vzdolž Poljanskega nasipa krasil tudi spomenik. In sicer so ga nameravali slavnostno odkriti na državni praznik združitve prekmurskih Slovencev s preostankom države.

A načrti občine, da bi bil spomenik odkrit 17. avgusta, točno na 100. obletnico tega pomembnega dogodka, se niso izšli. Julija lani so namreč šele podpisali pogodbo za izdelavo spomenika. Podobo spomenika je občina sicer izbrala z javnim anonimnim natečajem. Zmagala je ideja akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča.

Na občinskem oddelku za kulturo so povedali, da bo dobava materiala, izdelava in montaža spomenika stala okoli 137.000 evrov z davkom na dodano vrednost. V kamnoseštvu Jerič so nam povedali, da so v začetku meseca namestili spodnji del spomenika, danes pa so montirali prvega od treh večjih kiparskih kosov. Še pred koncem meseca nameravajo, če bodo vremenske razmere to dopuščale, namestiti še preostale manjše dele spomenika in opraviti zaključna dela.

Slavnostnega odprtja spomenika za zdaj ni pričakovati, saj ukrepi proti širjenju koronavirusa prepovedujejo zbiranje ljudi. Na občinskem oddelku za kulturo smo preverjali, ali za pozneje, ko se razmere uredijo, načrtujejo kakšno slavnost ob postavitvi spomenika, a so dejali: »O morebitnem svečanem odprtju bomo javnost pravočasno obvestili.«

Spomenik je sestavljen iz približno 340 posod, ki so razporejene po površini, ki v dolžino meri 15 in v širino 5 metrov. Posode so nameščene tako, da prehajajo od posameznih do povezanih v skupino, kar naj bi simboliziralo prehod v skupnost.