»Službena« pot državnega sekretarja Franca Breznika na ministrstvu za notranje zadeve 2. aprila letos sproža večje število relevantnih vprašanj. Kot je znano, je Breznik tega dne na ljubljanski obvoznici prekoračil omejitev hitrosti za 20 kilometrov na uro in ob preizkusu alkoholiziranosti napihal 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Prvo vprašanje je, kaj je počel državni sekretar MNZ v podjetju Derby, ki se ga je pred nedavnim omenjalo v mednarodni preiskavi trgovanja s prepovedanimi drogami.

Banane in čebula

Januarja letos je v prostore podjetja na Letališki cesti v Ljubljani pridrvela specialna enota slovenske policije zaradi zabojnika, ki je prek Italije prišel iz Kolumbije v Ljubljano, zaradi suma, da je v njem prepovedana droga. Kasneje se je izkazalo, da so v podjetju odkrili sumljivo pošiljko, zaradi česar so poklicali policijo, ki se je nemudoma odzvala. Lastnik podjetja Izet Rastoder je danes zanikal, da bi bili v policijski preiskavi, temveč da je bilo podjetje Derby žrtev kriminalnih združb.

In kaj je Breznik počel pri podjetju sredi delovnega časa? Medtem ko vlada rešuje številne težave zaradi koronavirusa, je Breznik pri podjetju Derby priskrbel dve paleti banan in paleto čebule za občino Lenart, ki predstavlja njegov volilni okraj. Lokalni spletni portali so namreč 3. aprila poročali, da je občina Lenart prejela obilno donacijo: 1250 kg čebule in 1883 kg banan. Župan občine Lenart Janez Kramberger (nekdanji poslanec SLS) pa se je ob tej priložnosti zahvalil Francu Brezniku.

Hojs: Preiskava ni potrebna

Druga dilema, ki se v tem primeru zastavlja, je, zakaj je preteklo več kot dva tedna od dogodka, pa o tem nista bila obveščena javnost ne minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Slednji je večkrat izjavil, da je za Breznikov spodrsljaj izvedel od novinarjev, da pa mu je Breznik sicer to želel povedati na kolegiju v petek. »V minulih dneh in tednih smo vsi delali po 16 in 18 ur na dan, zato mi je jasno, zakaj je zadeva trajala tako dolgo,« je pojasnil Hojs. Ob tem je minister zatrdil, da ne verjame, da je Breznik padel v zasedo policistov, tako kot pred leti minister za javno upravo Boris Koprivnikar, pojasnila policije naj bi bila prepričljiva, zato po Hojsovem mnenju ni potrebno dodatno preverjanje dela policije. »Verjamem, da so delo opravili korektno in profesionalno, ne vedoč, da so ustavili državnega sekretarja. Čudi me pa, da so to najprej povedali novinarjem, očitno imajo nekateri policisti raje novinarje kot svoje vodstvo. S tem, ko Breznik ni več državni sekretar, je zgodba končana,« je izjavil Hojs.

Hojs res ni vedel za incident?

V tem delu se zdi pojasnilo Hojsa najbolj luknjičavo, saj poznavalci delovanja policije pojasnjujejo, da policija spremlja vse dogodke, ki se nanašajo na funkcionarje, še zlasti z MNZ, o vsem pa se obvešča tudi vodstvo. Ker je Breznik očitno pustil službeno vozilo ob cesti, je o tem moral biti obveščen določen krog ljudi na MNZ, zato je še bolj neverjetno, da o tem ne bi bilo obveščeno vodstvo ministrstva.

Zanimiva je tudi izjava Hojsa, da nadzor nad delom policije v primeru Breznik ni potreben, pa čeprav je to po naših informacijah običajna procedura. Na podlagi te podrobnosti bi lahko slutili, da si minister Hojs želi čim prej zaključiti primer, saj bi lahko med preiskavo prišli do zanimivih ugotovitev. Kaj bi se zgodilo, če bi se izkazalo, da je bil minister Hojs o incidentu strankarskega sodelavca obveščen prej, kot je doslej trdil?

Na vprašanje, ali je mogoče, da ga vodstvo policije ni obvestilo o incidentu funkcionarja MNZ, ker bi to bilo v nasprotju s protokoli dela policije, nam je Hojs na SMS-sporočilo odgovoril, da nima smisla kar koli komentirati, da »tako ali tako napišemo, kar nam paše, ali pa naročijo«. Hojs je dodal, da je vse povedal na novinarski konferenci. S tem je, kot je razumeti notranjega ministra, zanj zgodba končana. Pa je res?