Pogled na kolono vozil na Cesti dveh cesarjev je danes popoldne bolj kot na gnečo pred zbirnim centrom Barje spominjal na avgustovske zastoje na mejnih prehodih. Nekateri so postopali med vozili, starejši občan, ki je pripeljal odslužen štedilnik, je za volanom prebiral Nedeljski dnevnik, večina pa si je čas krajšala z brskanjem po pametnih telefonih. »Manjka samo še nekdo, ki bi nam delil vodo,« se je ob pogledu na počasi premikajočo kolono pošalil eden od voznikov.

A namesto opreme za počitnice ob morju so imeli vozniki v avtomobilih odslužene kuhinjske aparate, kose starega pohištva, pa tudi nekaj zelenega odreza. Eden od voznikov, ki se je šele dobro postavil v vrsto, je imel, kot je povedal, v kombiju gradbeni material. Zaradi širjenja novega koronavirusa so morali lokal zapreti, čas pa so izkoristili za manjšo prenovo prostora. »Tega materiala drugje ne morem kopičiti, zato sem izkoristil prvo priložnost, da sem ga pripeljal v zbirni center.« Zbirni centri javnega podjetja VOKA Snaga, tudi njihov zbirni center na Barju, so namreč v sredo vrata odprli prvič po enomesečnem zaprtju zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa.

Prvi dan približno 300 vozil

Med tednom je zbirni center na Barju zdaj odprt od 14. do 20. ure, ob sobotah bo odprt od 8. do 20. ure. V šestih urah so prvi dan v centru sprejeli približno 300 vozil. Kot so pojasnili v javnem podjetju VOKA Snaga, so tak obisk pričakovali, saj v najbolj obiskanih mesecih dnevno v zbirni center pripelje tudi več kot tisoč vozil. »Nismo pa mogli predvideti, da bo čakanje za vstop v zbirni center za nekatere tako dolgotrajno,« je povedala vodja odnosov z javnostmi Nina Sanković.

Nekateri so namreč za vstop v zbirni center čakali tudi več ur, saj je zaradi varnostnih ukrepov na območju zbirnega centra lahko hkrati omejeno število vozil. »Mnogi občani odpadkov niso razvrstili že doma in so se potem v zbirnem centru zadržali bistveno dlje, kot bi se lahko, številni pa so pripeljali tudi odpadke, ki niso najbolj nujni za oddajanje oziroma bi jih lahko še nekaj časa hranili doma. Govorimo o manjših stvareh, kot so na primer CD- in DVD-ovitki ter odslužena oblačila in obutev,« je razloge za daljšo čakalno vrsto pred vhodom navedla Nina Sanković.

V vrsto že pred odprtjem

»Pripeljal sem sušilni stroj. Pokvaril se je zdaj v teh dneh, ko je vse zaprto,« je povedal Ljubljančan, ki se je v kolono postavil že pol ure pred uradnim odprtjem zbirnega centra. »Včeraj sem bil tukaj že dvakrat, a sem se vsakič obrnil zaradi gneče. Danes pa bom pač počakal. Bi pa morda lahko center odprli tudi v dopoldanskih urah, da bi se ljudje malo razporedili,« je predlagal. Podobno kot prvi dan odprtja se je namreč tudi danes že slabe pol ure po odprtju zbirnega centra kolona vozil vila od vhoda do krožišča. V javnem podjetju ob tem opažajo, da uporabniki najpogosteje pripeljejo kosovne odpadke, sledijo gradbeni odpadki, pohištveni les ter odpadna električna in elektronska oprema, medtem ko je zelenega odreza manj od pričakovanih količin.

V javnem podjetju so se na povečan obisk sicer pripravili. Na poti od krožišča do zbirnega centra so za zeleni odrez in kosovne odpadke vzpostavili dodaten prostor, včeraj so tja postavili še zabojnike za male gospodinjske aparate in kartonsko embalažo. »Z možnostjo odlaganja nekaterih vrst odpadkov na dodatno lokacijo bomo dodatno razbremenili zbirni center, seveda pa je pričakovati, da bo zaradi preventivnih ukrepov postopek oddajanja odpadkov še naprej bistveno počasnejši kot v običajnih razmerah,« je sklenila Nina Sanković.