Cappelli se je pred začetkom današnje seje hrvaške vlade tako odzval na poročanje medijev, da češke turistične agencije načrtujejo prihod turistov na Hrvaško in v Slovenijo v skladu z vsemi epidemiološkimi ukrepi.

Na Češkem načrtujejo, da bi turisti z zdravniškimi potrdili, da niso okuženi z novim koronavirusom, prihajali na Hrvaško s posebnimi letali v Split in Dubrovnik ali z avtomobili po določenih cestnih koridorjih, ne da bi potem morali v obvezno 15-dnevno samoizolacijo ali karanteno, je danes poročal Jutarnji list. Na Češkem so ocenili, da sta Hrvaška in Slovenija epidemiološko najvarnejši državi. Hrvaški minister za turizem je odgovoril, da gre za pričakovan poskus čeških turističnih agencij, da bi ponovile dosedanje dobre poslovne rezultate na Hrvaškem. Kot je izpostavil, so strogi hrvaški zdravstveni ukrepi za zajezitev epidemije v državi prispevali k podobi Hrvaške kot ene izmed najvarnejših držav, ko gre za okužbe z novim koronavirusom.

Podobne predloge minister pričakuje tudi iz drugih držav, a bo po njegovem mnenju vse odvisno od uspešnosti boja proti pandemiji v posameznih državah.

Možnost, da bo Hrvaška odprla svojo mejo za turiste, je odvisna od epidemiološke slike na Hrvaškem in v državi, iz katere naj bi turisti prihajali na Hrvaško, je danes pojasnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Če je epidemiološko stanje v državah, iz katerih naj bi turisti prišli, slabše, kot je na Hrvaškem, obiska nikakor ne bomo dovolili, je izpostavil.

Poudaril je, da potrdila za turiste iz drugih držav, da niso okuženi, ni nobeno jamstvo, da ne bi uvozili virus na Hrvaško, ker se simptomi lahko kažejo že v 24 urah po testiranju. Kot edino epidemiološko zagotovilo, da ne bo uvoza okužb, je 15-dnevna karantena za vse osebe po vstopu na Hrvaško ali pa dejstvo, da v državah, iz katerih prihajajo, ni več okužb, je poudaril na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Napovedal je, da bodo še naprej spremljali stanje s pandemijo in v skladu s tem sprejemali odločitve.

Vodilni hrvaški epidemiolog je tudi izpostavil, da turistična dejavnost ne bo več enaka, kot je bila prej. Epidemiologi bodo sprejeli posebni okvir, ki ga bodo morali zagotoviti vsi ponudniki turističnih namestitev. Sprejeli bodo tudi priporočila za obnašanje turistov, medtem ko so na obisku na Hrvaškem, je dejal.

Slovenci imajo na Hrvaškem v lasti več kot sto tisoč nepremičnin

Na Hrvaškem želijo počitnice letos preživeti tudi mnogi Slovenci. Po neuradnih podatkih imajo slovenski državljani na Hrvaškem v lasti približno 110.000 stanovanj, hiš in počitniških hiš, večinoma v hrvaški Istri in na Kvarnerju. Cappelli je med drugim dejal, da možnosti za reševanje letošnjega turistične sezone vidijo najprej v namestitvah v kampih ter v osamljenih hišah v naravi ter v navtičnem turizmu. Navaja, da bodo namestitve morda lahko zagotovili tudi nekateri hoteli, ki imajo pogoje za izvajanje vseh epidemioloških ukrepov. Potrdil je tudi, da nameravajo uvesti turistično kartico za hrvaške turiste. Gre za projekt t. i. Crokartice, na katero bodo lahko delodajalci zaposlenim nakazali do 2500 kun (338 evrov) za počitniške dejavnosti na Hrvaškem.

Tudi hrvaški minister za morje, promet in turizem Oleg Butković je pred današnjo sejo hrvaške vlade novinarjem povedal, da letos pričakujejo nekaj prihodkov od navtičnega turizma ter da razmišljajo tudi o vnovični vzpostavitvi letalskih povezav.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da bodo imeli letos po najbolj optimistični različici med 20 in 25 odstotkov lanskega turističnega prometa, ko so prihodki presegli deset milijard evrov. Množičnega prihoda turistov, kakršnemu so bili priča v prejšnjih letih, ne pričakujejo pred velikonočnimi prazniki leta 2021.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v sredo naložil vsem ministrom, naj preučijo možnosti, katere gospodarske in družbene dejavnosti bi lahko obudili v skladu z epidemiološkimi okoliščinami. Na ta način nameravajo vnovič zagnati nekatere gospodarske dejavnosti in vrniti vsaj del običajnega življenjskega ritma državljanov.