Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, so danes spomnili na Fursu.

Ob tem so opozorili, da je za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov treba imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov, zato naj pred oddajo izjave preverijo stanje na kartici zavezanca v eDavkih.

Za uveljavljanje ukrepa temeljnega dohodka pa je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve zakona, ki ureja to področje, torej 11. aprila.

Samozaposleni, verski uslužbenci in kmetje bodo prejeli pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, in sicer 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Aprila in maja pa jim ne bo treba plačati socialnih prispevkov.

Strah samozaposlenih zaradi morebitnega neizpolnjevanja pogojev za državno pomoč je odveč, saj bodo lahko sredstva v primeru samoprijave vrnili brez obresti, je v sredo zagotovil član vladne svetovalne skupine, sicer davčni strokovnjak Ivan Simič. Upravičencem je predlagal, naj izjavo izpolnijo za tri mesece vnaprej, saj trenutno še ne morejo vedeti, ali bodo izpolnjevali pogoje za prejem pomoči.