Sredi marca so nemške zdravstvene oblasti s podjetjema iz Züricha in Hamburga sklenile pogodbo za nabavo zaščitnih mask v vrednosti 15 milijonov evrov. Ker zaradi globalnega pomanjkanja tovrstnih medicinskih pripomočkov utečene poslovne poti ne delujejo več kot običajno, so vpleteni iskali nove poti, da bi zagotovili prepotrebno opremo.

Najprej so prek spleta stopili v stik s španskim trgovcem, vendar niso vedeli, da so se povezali z »navidezno« spletno stranjo, ki so jo ustvarili goljufi. Izmenjali so si nekaj sporočil, v katerih jim je »španski dobavitelj« sporočil, da ima 10 milijonov mask, a da bi se zataknilo pri dostavi. Jim je pa ponudil drugo rešitev, priporočil jim je »zanesljivega trgovca« iz Irske. Ta jih je spet povezal z drugim dobaviteljem, ki naj bi bil na Nizozemskem. Zagotovil je, da ima z nizozemsko družbo tesne trgovske stike in da jim bo sposobna dobaviti 10 milijonov mask.

Lov za denarjem

Res so nato sklenili dogovor za dobavo prvih 1,5 milijona tako iskanih mask v zameno za 1,5 milijona evrov predplačila. Naročniki so odredili bančno nakazilo in se pripravili na dostavo iz nizozemskega skladišča do končnega cilja v Nemčiji – tovor naj bi prepeljali z 52 tovornjaki in policijskim spremstvom. Toda tik preden naj bi bila dobava izvedena, je prišlo obvestilo, da denar ni prišel in da je za zavarovanje pošiljke potrebno takojšnje nakazilo v višini 880.000 evrov. Naročniki so jih ubogali, vendar so kljub temu zaman čakali na maske. Naknadno se je izkazalo, da nizozemsko podjetje sicer obstaja, vendar so goljufi njegovo spletno stran »klonirali«. Pravo podjetje ni imelo zabeleženega nobenega tovrstnega naročila.

Ko so ugotovili, da so bili tarča goljufije, so nemudoma vzpostavili stik s svojo banko v Nemčiji in začel se je mednarodni lov, da bi prestregli denar, še preden bi izginil v rokah goljufov. Vanj se je prek različnih svojih služb intenzivno vključil tudi Europol. Nemudoma so se povezali s pristojnimi na Nizozemskem, Irskem, v Veliki Britaniji in Nemčiji. Na računu banke na Irskem so zamrznili 1,5 milijona evrov, identificirali pa tudi vpleteno irsko družbo. Na bančnem računu na Nizozemskem pa so izsledili 880.000 evrov. Skoraj pol milijona evrov je bilo sicer že nakazanih v Veliko Britanijo, kjer jim je še uspelo odpoklicati celoten znesek. Sredstva so bila vrnjena na Nizozemsko, kjer so jih zamrznili. Kot so ugotovili, naj bi celotno nakazilo končalo na nekem nigerijskem računu.

Največja goljufija doslej

Mednarodna preiskava še ni končana, Europol poroča, da so za zdaj aretirali dve osebi, obe na Nizozemskem. Britanski in irski mediji pa navajajo, da so na zaslišanje pripeljali še enega Irca.

Gre za največjo goljufijo te vrste v Evropi od izbruha koronavirusa. Europol je sicer pred kratkim poročal tudi o aretaciji 39-letnega moškega v Singapurju. Prevzel je identiteto nekega podjetja in oglašal hitro dostavo zaščitnih mask FFP2 in razkužil za roke. Francosko farmacevtsko podjetje je ogoljufal za 6,6 milijona evrov. Denar mu je nakazalo na bančni račun v Singapurju, naročilo pa ni bilo nikoli dostavljeno. Na podlagi hitrega mednarodnega policijskega sodelovanja so tamkajšnje oblasti uspele del denarja blokirati ter identificirati goljufa.