Evropska nogometna zveza (Uefa) bo prihodnji teden znova opravila videokonferenco z generalnimi sekretarji vseh 55 nacionalnih zvez. Sestanek bo namenjen iskanju optimalnih rešitev za dokončanje sezone 2019/20, ki jo je pred mesecem dni prekinila pandemija novega koronavirusa. Končno odločitev o usodi lige prvakov kot najpomembnejšega produkta Uefe bo podal izvršni odbor organizacije, ki mu predseduje Aleksander Čeferin.

Uefa ostaja zvesta predlogu, naj se vsa prekinjena tekmovanja končajo na igrišču, pri čemer se pojavljajo nasprotujoča si mnenja. Tik pred vrati je namreč odpoved belgijskega prvenstva. »V naslednjih mesecih ne bo mogoče igrati nogometa. O tem sem govoril tudi s predstavniki Uefe. Menim, da so to tudi sami spoznali,« je povedal eden vplivnejših belgijskih virologov Marc Van Ranst. Državna prvenstva po Evropi sicer mirujejo razen v Belorusiji, a nekatere države že pripravljajo načrte za nadaljevanje sezone. Od najmočnejših petih lig naj bi se v začetku maja najprej nadaljevala bundesliga, vendar je vse odvisno od širjenja koronavirusa in odločitve nemške vlade. Uefa predvideva, da bi se dokončanje domačih tekmovanj zavleklo v junij in julij, avgusta pa bi v okrnjeni različici izpeljali končnico lige prvakov in lige Evropa. Predvsem španski mediji poročajo, da Uefa razmišlja o izvedbi turnirskega sistema četrtfinala, polfinala in finala lige prvakov brez povratnih tekem na nevtralnem igrišču in brez prisotnosti navijačev na stadionu.

Prav lahko pa se zgodi, da v letošnjem koledarskem letu sploh ne bo na sporedu reprezentančnih tekem. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je za leto dni že prestavila svetovno prvenstvo klubov, ki bo na sporedu junija 2021. Fifa razmišlja tudi o prestavitvi lige narodov, ki bi se morala začeti letos jeseni. Slovenija je v skupini z Grčijo, Moldavijo in Kosovom.