Dolgo je bilo treba čakati, da je največji dobrodelni »televizijski« koncert Live aid dobil svojega naslednika. 34 let in eno virusno pandemijo, če smo natančni. Koncert One world: Together at home, ki bo potekal 18. aprila, bo tako kot Live aid zbral nekatere od največjih glasbenih zvezd, ogledati pa si ga bo mogoče na različnih televizijskih programih in spletu.

Pobudnik Live aida, s katerim so zbirali sredstva za lačne v Afriki, je bil Bob Geldof. Sodelovalo je 75 izvajalcev, med katerimi je bila tudi legendarna skupina Queen s Freddiejem Mercuryjem, ki je ukradel šov. Zbrali so 127 milijonov dolarjev in našteli 1,9 milijarde TV-gledalcev v približno 150 državah, kar je 40 odstotkov populacije. Nič manj pa – tudi zato, ker smo zaradi samoizolacije prikovani pred televizorje in računalnike – ne gre pričakovati od dogodka Together at home. Tega si je skupaj z organizacijo Global Citizen in Svetovno zdravstveno organizacijo zamislila Lady Gaga, poleg ameriških televizij ABC, NBC in CBS ter britanske BBC pa ga bodo prenašale največje spletne platforme amazon prime video, apple, alibaba, facebook, instagram, tencent, twitch, twitter in youtube. Medtem ko bo v Ameriki koncert na ogled v živo, od osme ure zvečer po njihovem času in ob dveh zjutraj po našem, bo na BBC predvajan večer kasneje s prirejenim programom, v kakšni obliki bo na ogled na pretočnih platformah, pa še ni jasno.

Namesto celih skupin samo pevci

Live aid za nove generacije bo malo drugačen od običajnih koncertov, saj se skupine zaradi zaprtih meja in izolacije ne bodo mogle zbrati. Namesto Coldplaya bo nastopil samo pevec Chris Martin, namesto Pearl jama Eddie Vedder, za skupino Greenday Billie Joe Armstrong, bo pa poleg njih na koncertu sodelovalo še mnogo drugih izvajalcev, denimo Billie Eilish, Alanis Morissette, Lizzo, Maluma, J Balvin, Burna Boy, Paul McCartney, Stevie Wonder, John Legend, Kacey Musgraves in Keith Urban ter pianist Lang Lang in operni pevec Andrea Bocelli, čigar koncert so zaradi izbruha epidemije v Sloveniji tik pred zdajci odpovedali v Stožicah. Svoje bodo prispevali še nogometaš David Beckham ter igralci Idris Elba, Kerry Washington, Priyanka Chopra in Shah Rukh Khan, voditelji treh najbolj priljubljenih večernih pogovornih oddaj v ZDA Jimmy Fallon, Stephen Colbert in Jimmy Kimmel pa bodo koncert povezovali.

Gledalci, pospravite denar

Lady Gaga, ki je koncert najavila prav v oddajah The Tonight show starring Jimmy Fallon, The Late show with Stephen Colbert in Jimmy Kimmel live!, je presenetila z izjavo, da namen spektakla ne bo zbiranje denarja, saj so ga že zbrali, ampak podpora zdravstvenim delavcem in zabava za ljudi. »To bo kot en človek s tremi glavami,« je rekla Colbertu, pri čemer je mislila na sodelovanje konkurenčnih televizij, Kimmlu pa povedala, da en mesec ni šla iz hiše, saj se je samoizolirala, še preden je to postalo obvezno.

Izolacijo, v tem času (28. marca) je praznovala 34. rojstni dan, je izkoristila za zbiranje denarja za boj proti koronavirusu in priprave na koncert. V sedmih dneh je od 68 družb in filantropov z različnih koncev sveta zbrala 35 milijonov dolarjev, največ pa je prispeval Apple, ki je daroval deset milijonov dolarjev. Lady Gaga se je Applovemu šefu Timu Cooku zahvalila z obljubo, da bo naslednji singel naslovila kar Tim Cook, posebej pa se je zahvalila še podjetnici Laurene Powell Jobs, ki je z igralcem Leonardom DiCapriem ustanovila sklad America's food fun, s katerim pomaga Američane oskrbovati s hrano, in televizijski mogulki Oprah Winfrey, ki je podarila milijon dolarjev.

A kot rečeno, Together at home ni namenjen temu, da bi dobili denar od tistih, ki bodo gledali koncert. »Vsem lahko poveste, naj pospravijo denarnice, saj smo zbrali smo že dovolj denarja,« je v intervjujih poudarjala Lady Gaga, ki je donacije zbirala za države s slabšim zdravstvenim sistemom ter za nakup ključne zdravstvene in zaščitne opreme za zdravnike. To se ji v boju proti covidu-19 zdi tudi najpomembnejše, takoj zatem pa še testiranje in cepivo. »Trenutno cepivo razvija deset največjih biotehničnih družb, mi pa želimo pomagati vsem, saj bomo, če jih testiramo v istem času, hitreje prišli do tistega, ki deluje,« je med najavljanjem koncerta svoje na temo znanosti in dobrodelnosti povedala pevka, ki stopa v velike (Geldofove) čevlje, česar se dobro zaveda, saj gre za »zgodovinski trenutek«, vreden več kot vse nagrade, ki jih je prejela do zdaj.