Za začasno prekinitev odplačevanja posojil 76 najrevnejših držav so se v torek zavzeli tudi finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav skupine G7, a le ob pogoju, da bodo ukrep podprle tudi članice skupine G20.

Finančni ministri in guvernerji slednje so se danes strinjali z ukrepom in podobno kot po torkovi konferenci skupine G7 k sodelovanju pozvale tudi zasebne posojilodajalce, ki delujejo pod okriljem Inštituta za mednarodne finance (IIF).

Kot je dejal savdski minister za finance Mohamed al Jadan, bodo odplačevanje prekinili za 12 mesecev. "Ta iniciativa bo najrevnejšim državam zagotovila takojšnjo likvidnost v obsegu do 20 milijard dolarjev za vlaganje v zdravstvene sisteme in za pomoč ljudem, ki se spopadajo z grožnjo covida-19," je dejal.

Nemški finančni minister Olaf Scholz je odločitev označil za "dejanje mednarodne solidarnosti zgodovinskih razsežnosti".

K začasni prekinitvi odplačevanja sta vlade že pozvala Mednarodni denarni sklad (IMF) in Svetovna banka. Današnjo odločitev G20 sta pozdravila in v skupnem sporočilu zapisala, da bo to "močno pripomoglo k zaščiti življenj in preživetja več milijonov ogroženih ljudi". IMF in Svetovna banka sicer v četrtek začenjata spomladansko zasedanje, ki bo zaradi pandemije prvič doslej potekalo na daljavo oz. virtualno.

O pandemiji in odzivu nanjo bodo v četrtek spregovorili tudi voditelji sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav G7, so sporočili iz Bele hiše. "Skupina G7 bo ukrepe za obvladovanje krize naslovila na več področjih, vključno z zdravstvenim, finančnim, humanitarno pomočjo ter znanostjo in tehnologijo," je dejal predstavnik Bele hiše Judd Deere.