Dogodki, povezani s širjenjem virusa, namreč spet kažejo nestrokovno upravljanje države. Na ministrstvu za zdravje in za delo so bili na svojo nevednost opozorjeni prvi pred mesecem, drugi pred tednom, odgovoril seveda ni nihče. Širjenje okužbe je namreč mogoče preprečiti tudi s tem, da se izdihani zrak obiskovalca v ambulanti, tako kot ležečega v domu starejših, odvede. Preko cevi, kjer je na koncu ventilator za odsesavanje, se zrak odvaja iz prostora in objekta na prosto. Skupno domovom za starejše Šmarje, Ljutomer, verjetno tudi v Metliki je: tam nimajo prezračevanja. Klimatizacije.

Vlada in minister Počivalšek tako kot v času ptičje gripe mečejo stran denar za maske. V medijih se ustvarja vtis, da je to edino, kar pomaga. Kar ni res.

Bo za to, ker ne delajo ustreznih razmerah in ni potrebnih korakov v smeri vzpostavitve odvajanja izdihanega zraka, kdor koli od odločevalcev kazensko ali materialno odgovarjal? Ne. V slovenskem kazenskem zakoniku navadna malomarnost, neznanje in neumnost niso ne kaznivo dejanje nevestnega dela niti to ni kršenje človekovih pravic.

Slovenija je očitno razvita država. Dvesto milijonov evrov za maske, ne da bi se te lahko po toplotni obdelavi ponovno uporabile, je 20 novih domov za starejše s 150 posteljami.

Odsesavanje zraka poznamo vsi tisti, ki imamo v stranišču in kopalnici ventilator. Ali v kuhinji napo. Ali delamo z barvami, laki v lakirnici. Ali v mizarski delavnici, kjer se poleg zraka odsesava tudi žaganje. Preprosto. Morda bi bil pa zdrav razum nekaj, kar bi bilo treba zapisati med pogoje zaposlitve za bodoče ministre in ključne ljudi na ministrstvih.

Mitja Vilar, Šmarje - Sap