V videu, ki so ga objavili na spletni strani Elizejske palače, je Macron poudaril, da dogodka niso pozabili, čeprav »naše dneve, misli, življenja« obvladuje kriza zaradi novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Notre-Dame bomo obnovili v petih letih, kot sem obljubil. Naredili bomo vse, da bomo spoštovali ta rok. Seveda so dela sedaj ustavljena zaradi zdravstvene krize, a se bodo znova začela takoj, ko bo mogoče,« je zagotovil.

Dela stojijo od 16. marca, da ne bi ogrozili zdravja delavcev v času pandemije. Dejanska obnova naj bi se sicer začela šele leta 2021, saj trenutno še vedno potekajo dela za utrditev strukture cerkve, ki je bila poškodovana v požaru 15. aprila 2019.

Macron se je znova zahvalil vsem, ki so katedralo ob požaru rešili, in vsem, ki jo sedaj obnavljajo. »Obnova katedrale Notre-Dame je pomembna za vse nas nedvomno tudi zato, ker je simbol odpornosti našega naroda, njegove sposobnosti, da premaga vse izzive in znova vstane«, je dodal.

Cigareta ali električna napeljava

Nad mogočnim biserom gotske arhitekture se leto dni po požaru še vedno dviga žerjav, cerkev pa je odeta v gradbene odre, na katerih je delo zastalo zaradi širjenja novega koronavirusa.

Ogenj v 850 let stari katedrali je gasilcem uspelo pogasiti dan po izbruhu požara, konstrukcija je zdržala in pomemben francoski nacionalni simbol je bil rešen. Škoda je bila kljub temu velika - požar je uničil leseno ostrešje, dele obokanega stropa, zrušil se je tudi 93 metrov visok s svincem prekrit leseni stolpič iz 19. stoletja.

Glede na uvodno preiskavo požara, ki je izbruhnil med obnovitvenimi deli, sta za najverjetnejša povzročitelja obveljala bodisi slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju. Preiskava se nadaljuje, čeprav zaenkrat noben element ne kaže na kaznivo dejanje.

Katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 po vzoru bazilike v Saint Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev, v osnovi pa je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

Notre-Dame je tudi ena najbolj obleganih turističnih znamenitosti v Parizu, ki jo je letno obiskalo krepko čez 10 milijonov obiskovalcev.