Tako nizko povpraševanje je bilo po navedbah IEA nazadnje leta 1995. Kljub ukrepom za zajezite pandemije agencija v zadnjem mesečnem poročilu napoveduje, da se bo naftni trg v drugi polovici leta postopoma okreval.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v torek napovedal, da pandemija svetovno gospodarstvo potiska v največjo recesijo v zadnjih 100 letih, pri čemer se bo globalno gospodarstvo skrčilo za tri odstotke. Že prihodnje leto pa sklad računa na okrevanje s 5,8-odstotno rastjo.

V času še ne videnih gospodarskih izzivov IEA večje proizvajalke in potrošnice nafte poziva, naj v okviru skupine G20 uskladijo ukrepe, s katerimi bodo ublažile učinke recesije na naftni trg. Države skupine G20 so se sicer strinjale s predlogom kartela Opec+ o znižanju proizvodnje nafte. Po besedah predsednika ZDA Donalda Trumpa bi lahko ta rez proizvodnjo oklestil do 20 milijonov sodov nafte dnevno.

IEA ob tem opozarja, da ukrepi Opec+ in G20 ne bodo imeli takojšnjega učinka na trg. Pri povpraševanju agencija za april na letni ravni napoveduje padec okoli 29 milijonov sodov dnevno, maja naj bi padlo za 26 milijonov sodov dnevno, junija pa 15 milijonov sodov dnevno.

Cene nafte sicer te dni padajo. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v maju je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 19,62 dolarja, kar je najmanj v 18 letih. Terminske pogodbe za nafto vrste brent se gibljejo pri 28,34 dolarja.