Ekonomski analitiki iz 14 institucij ocenjujejo, da se je kitajsko gospodarstvo v prvih treh mesecih v medletni primerjavi skrčilo za 8,2 odstotka. Gre za povprečno izračunano vrednost, saj se njihove ocene gibljejo med 4,6 in 15 odstotka. To je prvo krčenje gospodarstva od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja, ko so na Kitajskem začeli objavljati četrtletne podatke.

Ekonomisti za celotno letošnje leto napovedujejo le 1,7-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je država lani beležila 6,1-odstotno gospodarsko rast. Če je napoved točna, bo Kitajska letos zabeležila najslabšo letno rast BDP po letu 1976, ko je umrl kitajski partijski voditelj Mao Cetung.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je sicer v torek Kitajski za letos napovedal 1,2-odstotno gospodarsko rast. Čeprav številna kitajska podjetja že nadaljujejo z delom, je pandemija koronavirusa na kolena spravila druga svetovna gospodarstva, ki so pomembni trgovinski partnerji Kitajske.

IMF napoveduje, da bo pandemija svetovno gospodarstvo potisnila globoko v recesijo - BDP se bo letos po napovedih te mednarodne finančne institucije skrčil za tri odstotke.