V dilemi smo tudi, ali naj »klasično« potrebne kuhinjske elemente razvrstimo v nizu ali naj postavimo otok z osrednjim kuhališčem. Menda je to zelo praktično, a sami s tem še nimamo izkušenj. Tudi večji samostoječi hladilnik je lahko v shrambi, saj je ta dovolj prostorna. Ali bi bilo vseeno bolj priročno, da je bliže kuhinjskim opravilom? V jedilnici si želimo večjo mizo (vsaj za šest oseb) in kakšno kredenco za posodo, ne bi je pa radi preveč natrpali. Za vaš nasvet se vam vnaprej zahvaljujemo, saj nam bo v veliko pomoč pri nadaljnjih delih! Ines

Odgovor:

Načrtovanje prenove vaše kuhinje z jedilnico je prav prijetno delo. Vaš prostor je velik, z veliko okenskih površin, kar pomeni svetel, in še shrambo imate, kamor lahko umestite police za hrano in velik hladilnik. Narisala sem vam eno od možnih variant prenove. Zaradi shrambe tik ob kuhinji ima kuhinja lahko samo nujno potrebne delovne elemente in je lahko izčiščena in prijazna za kuho.

Prostor vam dopušča umestitev velikega delovnega otoka s kuhališčem. Zakaj na otoku kuhališče? Ker je to lahko prijeten element, ob katerem se družimo med pripravo jedi, in zadnji funkcijski element v nizu, kjer imamo najkrajšo pot do jedilne mize. Jedilno mizo lahko umestite tako, kot je narisana na načrtu, ali pa jo zasučete za 90 stopinj. Prostor vam to dopušča. Miza je lahko velika, zato vam bosta druženje in obedovanje ob njej prijetna.

Danes so barvni trendi zelo različni, vsekakor pa vam predlagam kuhinjske elemente svetlih barv in morda s kombinacijo naravnega lesa na delovnih površinah, jedilna miza je lahko lesena. Stoli pa so lahko različnih oblik in barv, seveda, če vam to ustreza. Vsekakor se odločite za takšen stil in takšne barve, da se boste v svoji novi kuhinji in jedilnici počutili prijetno.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.