Policisti v skladu z zakonodajo in vladnimi odloki izvajajo nadzor nad upoštevanjem ukrepov za preprečevanje nalezljive bolezni covid-19, med katerimi je npr. tudi omejitev gibanja med občinami, ter nudijo podporo zdravstvenemu inšpektoratu oz. zdravstvenim delavcem.

Tako policisti med drugim nudijo policijsko podporo zdravstvenemu osebju, preverjajo prijave o kršitvah vladnih odlokov in nadzirajo območja, kjer se pogosto zbirajo ljudje.

Policija: Namen nadzora ni kaznovanje ljudi

Pri tem so poudarili, da namen nadzora ni kaznovanje ljudi, temveč upoštevanje priporočil strokovnjakov, zakonov in odlokov, ki odrejajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. Navajajo, da ljudje opozorila oziroma odredbe policistov praviloma upoštevajo. "Vendar pa bodo policisti v primeru zaznave izrazite malomarnosti oziroma naklepne ignorance ukrepov dosledno izvedli navedene prekrškovne postopke," so dodali in pojasnili, da gre za obravnavo kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni po 177. členu kazenskega zakonika.

Če kršitelji ne upoštevajo odredbe policista, lahko policist uvede prekrškovni postopek v skladu z 22. členom zakona o varstvu javnega reda in miru, za katerega je zagrožena kazen med 333 in 625 evri.

Minulo soboto, nedeljo in ponedeljek skupaj so policisti, kot je razbrati iz podatkov na spletni strani, uvedli 24 prekrškovnih postopkov po omenjenem členu zakona o varstvu javnega reda in miru.