Moškega so presenetili zaposleni v njegovi družbi, ki so zanj kot priboljšek organizirali polet z vojaškim letalom Rafale – B.

A svojega kolega očitno niso poznali tako dobro, kot so mislili. Ko je moški prispel v letalsko bazo Saint-Dizier na severovzhodu Francije in spoznal, kaj so mu pripravili njegovi sodelavci, je bil pod ogromnim stresom, je pokazalo precej odmevno poročilo letalske nesreče francoske vladne agencije. Zahvaljujoč uri, ki jo je nosil in ki je merila njegov srčni utrip, so preiskovalci opazili, da mu je srce bilo hitreje kot običajno, od 136 do 142 utripov na minuto.

35-letni pilot je izvedel nestandardni polet z Rafalom, saj je takoj po poletu nos letala usmeril približno 47 stopinj proti nebu in izvedel manever tako, da je potnik občutil silo enako štirikratni gravitacijski. 64-letnik je začel na veliko preklinjati, srčni utrip pa se je podvojil. Rafale B uporabljajo francoske zračne sile in dosežejo hitrost do skoraj 1.400 kilometrov na uro.

Pilot je za tem letalo zravnal, kar pa je sprožilo reakcijo potnika. Ker se mu je zdelo, da bo poletel s sedeža je z roko želel zagrabiti sedež, pri tem pa potegnil ročko za katapultiranje.

Po izstrelitvi iz kabine je upokojencu z glave iztrgalo še nepravilno pripeto čelado, skoraj tudi hlače in masko. Upokojenec je brezplačen padalski skok preživel, pilot pa je s poškodovanim letalom in obrazom varno pristal.

Neimenovani moški ni nikoli izrazil želje po letenju z letalom in ni imel nobenih izkušenj z vojaškim letalstvom, so odkrili preiskovalci.