Ponekod po državi so ženske protestirale s plakati, ki so jih držale v rokah, medtem ko so v predpisani varnostni razdalji do drugih čakale na vstop v trgovino.

Parlament bo v sredo razpravljal o osnutku zakona, ki naj bi še zaostril zakon o omejevanju umetne prekinitve nosečnosti. Na Poljskem je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena le v primerih, če sta ogrožena življenje ali zdravje nosečnice, je dokazano posilstvo ali če ima zarodek hude deformacije. Po osnutku zakona umetna prekinitev nosečnosti ne bi bila več dovoljen, če je zarodek deformiran.

Izkoriščanje prepovedi protestov

To je namreč najpogostejši razlog za umetno prekinitev nosečnosti na Poljskem. Od okoli 1100 splavov, ki so jih leta 2018 opravili v poljskih bolnišnicah,

jih je bilo 1050 utemeljenih z deformacijo zarodka. Zagovornik pravic žensk opozarjajo, da predlog nove zakonodaje popolnoma prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti. Nasprotniki opozarjajo, da so po uveljavljenem zakonu diskriminirani invalidi, češ da nimajo pravice do življenja.

Na Poljskem so že leta 2018 skušali sprejeti podoben zakon, a je takrat namera padla v vodo zaradi močnega nasprotovanja družbe.