Nekdanji senator iz Delawara in nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden se je lani soočil z obtožbami osmih žensk, da je bil preveč domač z njimi. Med njimi je bila Tara Reade, ki je takrat povedala, da jo je masiral po vratu in ji kuštral lase. Tudi druge so trdile, da jih je predolgo objemal ali držal za roko, nobena pa ni govorila o spolnem napadu.

Readova je policiji prijavila, da jo je Biden spomladi leta 1993 v kleti stisnil ob zid, jo začel poljubljati in ji potisnil prste v nožnico. Ne spomni se, ali mu je rekla, naj neha, ampak se spomni, da je bil užaljen, ko se je umaknila, in jo je vprašal, kaj je narobe, saj da je mislil, da ji je všeč.

Incident naj bi potem prijavila najmanj trem nadrejenim v Bidnovem kabinetu, vendar se noben od njih tega ne spomni. »V skoraj 20 letih dela za Bidna nisem bila nikoli priča čemu podobnemu, nisem slišala kaj takega, niti nisem dobila poročila o tem,« je izjavila nekdanja izvršna pomočnica pri Bidnu Marianne Baker.

Podobno sta izjavila tudi nekdanji sodelavec Bakerjeve Dennis Toner in nekdanji namestnik šefa kabineta pri Bidnu Ted Kaufman. Nekdanja sodelavka Readove Melissa Lefko trdi, da se tega ne spomni in dodaja, da so mlade ženske, ki so delale v kongresu, vedele, kdo je slab in se ga je potrebno izogibati. Biden naj bi sodil v kategorijo dobrih oziroma varnih fantov.

Readova trdi, da je o tem govorila z dvema prijateljicama, mamo in bratom. Mama je umrla, brat ne daje izjav, prijateljici pa potrjujeta, da so govorili o spolnem nadlegovanju, vendar pa ne o spolnem napadu. Obtožba o spolnem napadu je stara le nekaj tednov in je začela krožiti v konservativnih medijih in skrajno levih medijih. Readova priznava, da ni bilo nobene priče.

Večkrat je bil »preveč domač«

»Biden je posvetil svoje javno življenje spreminjanju kulture in zakonov glede nasilja nad ženskami in trdno verjame, da ima vsaka pravico biti slišana, in to spoštljivo. Vendar pa je potrebno takšne trditve preveriti. Kar je jasno, je to, da obtožbe niso resnične. To kar pravi Readova se absolutno ni zgodilo,« je zatrdila Bedingfieldova.

Biden je lani priznal, da je bil morda večkrat preveč domač in se je opravičil ter zagotovil, da bo bolj spoštoval osebni prostor. Ženske so ključno volilno telo demokratov proti republikancu Donaldu Trumpu, ki se sooča s številnimi podobnimi obtožbami.

Za demokrate je malce težje, ker morajo biti v času gibanja Jaz tudi bolj papeški od papeža kar zadeva neprimerno vedenje do žensk. To je na svoji koži spoznal nekdanji senator iz Minnesote Al Franken, ki je bil pred izvolitvijo v senat komik. Leta 2018 je moral odstopiti s položaja zaradi norčevanja in zbijanja šal z malce spolnega naboja.

Obtožbe na račun Bidna so poskrbele za delitve znotraj gibanja Jaz tudi, saj na primer Rose McGowan verjame Readovi in napada Bidna ter medije, ki dvomijo v resničnost izpovedi domnevne žrtve, njena nekdanja prijateljica Alyssa Milano pa je na strani Bidna.

Readova pravi, da doslej ni govorila o spolnem napadu, ker ni bila pripravljena, saj je komaj prenašala napade že potem, ko je prišla na dan z obtožbo o spolnem nadlegovanju. Zagotavlja, da njene obtožbe niso politično motivirane, v predsedniški kampanji pa je prej podpirala senatorko iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Warrenova je edina od nekdanjih demokratskih kandidatov, ki še ni podprla Bidna. V ponedeljek je to storil Bernie Sanders, ki je prejšnji teden končal kampanjo.