Klubska opozicija je za poleti zahtevala predčasne volitve, vendar jih zaradi koronavirusa očitno ne bo, kar je velik adut sedanjega predsednika Bartomeuja. Ta je sicer že dolgo v ostrem boju s tistimi, ki mu spodmikajo stolček, a ga je šesterica (štirje direktorji in dva podpredsednika) prehitela in ga v posebnem pismu obvestila o svojem odstopu. Razlog je nezadovoljstvo z njegovim delom, Barcelona pa je tako ostala brez skoraj tretjine članov upravnega odbora, saj se je njihovo število zmanjšalo z 19 na 13.

Eden od dveh odhajajočih podpredsednikov je tudi Emili Rousaud, ki je predsednika posredno obtožil korupcije. »Klub je najel podjetje z imenom I3 Ventures, katerega naloge niso bile le spremljanje medijskih objav o klubu, ampak tudi diskreditacija drugače mislečih od Bartomeuja,« pravi Emili Rousaud in dodaja, da so bili stroški tega podjetja 100.000 evrov, Barcelona pa mu je plačala milijon, kar pomeni, da se je nekdo okoristil. Bartomeu, ki mu mandat poteče julija 2021 in je že napovedal, da se ne bo potegoval za novega, je očitek o korupciji zanikal. Napovedal je, da bo proti Rousaudu – ta je menda glavni kandidat za njegovega naslednika – pravno ukrepal. Zdajšnji predsednik je s podjetjem I3 Ventures razdrl pogodbo februarja letos, trenutno pa v njem in klubu poteka revizija.

Zaradi pandemije je v Barceloni marsikaj nejasnega tudi okoli trenerja Quigueja Setiena, športnega direktorja Erica Abidala in igralskega kadra. Glavni adut opozicije Lionel Messi želi, da klub na Camp Nou pripelje dvojec napadalcev Neymar-Lautaro Martinez. Neymarjeva cena je precej nižja kot lani, ko je PSG zanj zahteval med 220 in 240 milijonov evrov odškodnine (neuradno zdaj okoli 150), Martinez pa ima pogodbo z Interjem do leta 2022, toda tudi odkupno klavzulo v višini 111 milijonov evrov. Že tako katalonski velikan ni v bleščeči finančni kondiciji, zato bi si težko privoščil tako draga nakupa. Vprašljivo je tudi nadaljnje sodelovanje Barcelone in 33-letnega Luisa Suareza, ki je daleč od nekdanje forme, vendar je tudi Messijev zelo dober prijatelj.

Glede na razširjenost koronavirusa je najverjetnejši scenarij, da bo letošnja španska liga predčasno končana in da bo naslov prvaka osvojila Barcelona, ki ima enajst krogov pred koncem dve točki prednosti pred Realom iz Madrida. Žarek upanja za Real v boju za naslov morebiti pomeni ponudba združenja hotelirjev Kanarskih otokov, ki ponujajo, da bi se zadnjih enajst krogov la lige odigralo na otokih, ki so del Španije, vendar ležijo v Atlantskem oceanu. Predsednik združenja Jorge Marichal je vodstvu španske zveze in lige v posebnem pismu zapisal: »Zaradi oddaljenosti od Španije smo zaščiteni pred koronavirusom. Na voljo imamo tudi dovolj ustreznih igrišč, ki so primerna tudi za tekme la lige, prav tako pa tudi igrišča za telesno pripravo igralcev.« Prvi možen termin za ponovni zagon španske lige naj bi bil 28. maj.