Želim si, da bi mediji kritično poročali o političnem dogajanju, a kaj, ko dobivamo čedalje več klonov Nova24TV. Janša si hoče podrediti medije, kjer le more, menja odgovorne urednike (siol.net), pritiska na novinarje, jim grozi, na kritike Sveta Evrope pa vlada (beri: Anže Logar) odgovarja z depešo, kjer jih poimensko blati in »argumentira, da večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima«. Janši in SDS se mudi, da bi si spet prisvojili nacionalko. Morda bo Grims postal generalni direktor, saj še ni dobil svojega kosa pogače, ali pa spet »pričevalec« Možina?

Želim si, da se zdravniki ne bi delili po ideoloških kriterijih ter se borili zaradi strokovnih stališč, prestiža in položajev. Dovolj je že, da Janša ene ponižuje, druge pa snubi zaradi svojih potreb. Napadel je epidemiologe, ki so kritizirali nekatere vladne ukrepe. Da bi narodu dokazal, da ima prav samo on, je Kacin povabil predstavnika NIJZ iz OE Koper Milana Kreka, ki oblast goreče zagovarja, vršilca dolžnosti direktorja NIJZ Eržena ter njegove podpornike pa kot Janša napada. Bila sem prepričana, da se kolega Krek bolj spozna na narkomanijo kot na epidemije. In kaj mu daje uvid, da je tako »natančno« izračunal 90.000 mrtvih Slovencev brez ukrepov te vlade? Poleg tega se »čisto slučajno« hvali (in hvali ga Janša), da je na Primorskem malo obolelih. Poslušali so italijanske medije in pravočasno uvedli ukrepe (nepotrebno razkuževanje ulic?), ne povedo pa verjetnejšega razloga. Primorci pravijo, da so upoštevali navodila prejšnjega ministra za zdravje in epidemiologinje Pirnatove in niso šli smučat v Italijo. Zanimivo je še nekaj. Pred šestimi leti se je Krek prijavil na direktorat za javno zdravje za zasedbo tamkajšnjega vodilnega položaja, natečajna komisija pa mu je pri presoji ustreznosti dodelila negativno mnenje. In veste, kdo je strokovno odločal? Takratni direktor NIJZ Ivan Eržen. Vam to kaj sporoča?

Želim si, da bi ljudstvo spoznalo delovanje Janševe vlade. Namesto spodbud nam, prestrašenim in ubogljivim, vsak dan znova seje strah, namesto upanja riše katastrofe. Ne zaupa nam, ampak nas zapira v občine, pošilja policiste in nas kaznuje. (»Palica« brezčutnih oblastnikov pa povzroča odpor in ne veča sodelovanja.) SDS menja na vodilnih položajih sposobne ljudi s svojimi, ne glede na njihove kompetence in značajske lastnosti. Zamenjala je izkušenega glavnega kriminalista Boštjana Lindava, ki je bil pristojen tudi za primer spornega financiranja strankine Nova24TV. Razlog je jasen. Bojim se, da to počasi postaja normalno, tako kot so že skoraj normalne laži. Še verjamete neskončnim izgovorom Zdravka Počivalška in Mateja Tonina glede pogodb in nabave zaščitnih mask? Jaz gotovo ne več. Stranke, vladni glasovalni stroj, postajajo po nestrpnosti ter napadalnosti do opozicije podobne SDS in njenemu vodji. Tudi one, ne samo Janša, nižajo pomembnost in pristojnosti DZ ter sprejemajo sporne zakone.

Pri Janši pa gre v glavnem za dva motiva. Postati želi heroj v borbi s korono, zato obtožuje vse po vrsti, čeprav je bil virus neznanka in so se ukrepi prilagajali novim spoznanjem: WHO, EU, Šarčevo vlado in zdaj še Aleksandra Čeferina zaradi nogometne tekme v Bergamu. Ne vidi sebe in domov starostnikov, kjer so osebje in varovance pustili na cedilu. Ne vidi posledic, ker niso testirali vseh obolelih z respiratorno okužb… Želi vladati za vsako ceno, zato vse možne tekmece že vnaprej diskreditira. Kdo si želi takega vladarja?

Polona Jamnik, Bled