Kot sporočata pobudnika in razvijalca portala Tomaž Gregorič, magister računalništva in informatike, solastnik in direktor podjetij Spinaker in Zelena naložba, in Sašo Knez, profesor fizike, preizkusni pilot ter soustanovitelj podjetij AFormX in Akademija 4, so portal predelali natančno v skladu z navodili urada, ki je opozoril na nepooblaščeno zbiranje številk EMŠO.

Do realnejše slike o širjenju koronavirusa

Številke EMŠO so bile namenjene izključno zagotavljanju verodostojnih informacij, pojasnjujeta pobudnika, ki sodelujoče v prvi različici koronaštevca obveščata, da so bile shranjene v kriptirani obliki in niso bile na voljo nikomur. Skupina, ki je števec vzpostavila skupaj z inženirji Dewesofta, zlate slovenske gazele, je zbrano bazo podatkov izbrisala, v novi različici portala pa občutljivih osebnih podatkov ni več treba vpisati. Koronaštevec je bil zelo dobro sprejet, saj je v dobrem dnevu zabeležil okoli 160.000 vnosov, dobil pa je tudi pozitivne odzive tako v javnosti kot tudi v strokovnih krogih. Njegov namen je ob odsotnosti enotne metodologije zbiranja podatkov (testiranje se ne izvaja pri vseh, samoizolacija …) pridobiti realnejšo sliko o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji.

Za pregled po občinah zadošča vnos deset odstotkov občanov

Le v nekaj dneh bi lahko dobili dovolj povratnih informacij za oceno razširjenosti koronavirusa pri nas, ocenjuje ekipa koronaštevca. Hitro zbiranje podatkov je pomembno za načrtovanje dejavnosti, ki morajo slediti, da se bo širjenje odvijalo čim bolj počasi in nadzorovano. Tako bodo strokovne službe in drugi odgovorni v državi lahko sprejemali boljše odločitve, je prepričana ekipa. Ko bo vpisana desetina Slovencev, torej ko bo števec imel 200.000 vnosov, bo slika že nekoliko bolj jasna. Podrobna statistika na nivoju občin pa bo na voljo lahko že veliko prej, saj zadošča, da se zbere podatke vsaj deset odstotkov prebivalcev posamezne občine. Trenutno je prenovljeni koronaštevec zbral že več 22.000 vnosov. »Oseba se seveda lahko večkrat vpiše, ampak sistem ažurira njene podatke izključno, če je ob prvem vpisu bila zdrava, ob naslednjem pa je sporočila, da ima simptome za covid-19,« pojasnjuje razvijalec Tomaž Gregorič. Aplikacijo je mogoče z manjšimi prilagoditvami uporabiti tudi v tujini in če bo kdo izkazal zanimanje, jo bodo odstopili, je dodal.

Razvoj s pomočjo inženirske ekipe zlate gazele Dewesoft

Ekipa vabi vse Slovence, da se vpišejo na spletni strani https://covid-19-stats.si/ ter prispevajo k oblikovanju jasne slike o okuženosti s covid-19 v Sloveniji. Poleg Tomaža Gregoriča in Saša Kneza sta v razvijalski ekipi še Rok Vetršek, inženir informatike, solastnik in vodja web oddelka podjetja Dewesoft, in Primož Rome, računalniški inženir, solastnik in vodja spletnega marketinga in LATAM regije podjetja Dewesoft. Ambasadorja projekta, ki poteka ob strokovnem svetovanju, sta glasbenik Challe Salle in Katja Pleško direktorica Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis Ljubljana.