Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v maju je bilo treba v popoldanskem azijskem trgovanju odšteti 23,94 dolarja, kar predstavlja okoli petodstotno rast. Za 4,2 odstotka so se podražile tudi junijske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 32,83 dolarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot piše AFP, gre za zdravo rast cen črnega zlata, ki pa je bila glede na dvomestne skoke in padce v preteklih tednih vendarle omejena. Analitiki se bojijo, da bo kljub dogovoru o zmanjšanju proizvodnje trg še vedno preplavljen z zalogami nafte, saj je pandemija novega koronavirusa močno načela povpraševanje.

Opec je sicer s svojimi partnerji v nedeljo dosegel dogovor o zmanjšanju obsega načrpane nafte za 9,7 milijona 159-litrskih sodov dnevno. Dogovor velja za meseca maj in junij. Svetovna proizvodnja nafte bo s tem manjša za 10 odstotkov. Sporazum je naredil konec cenovni vojni, ki je zaradi nestrinjanja glede načrpanih količin črnega zlata vzniknila med Savdsko Arabijo in Rusijo.

Generalni sekretar Opeca Mohamed Barkindo je dogovor označil za zgodovinski. Zadovoljni so tudi svetovni voditelji. Velik pomen sporazuma sta izpostavila tako ameriški predsednik Donald Trump kot ruski predsednik Vladimir Putin, ki sta že govorila po telefonu. V pogovoru je sodeloval tudi savdski princ Mohamed bin Salman, piše AFP.

Trump je prek družbenega omrežja Twitter zapisal še, da bo dogovor rešil na tisoče delovnih mest v ameriški energetiki.

Kot omenjeno, pa se analitiki bojijo, da bo okrevanje naftnega trga zaradi pandemije precej počasnejše, kot bi bilo sicer.