Gre za zgodovinski dogovor, saj bo svetovna proizvodnja nafte s tem manjša kar za 10 odstotkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novico je na družbenem omrežju Twitter že potrdila mehiška ministrica za energijo Rocio Nahle, po poročanju ruskih medijev pa tudi ministrstvo za energijo v Kazahstanu.

Predstavniki Opeca+ so se za zmanjšanje dogovorili že v petek, danes dogovorjena številka pa je za 300.000 sodov manjša od prvotno načrtovane. Za to je kriva Mehika, ki ni pristala na zmanjšanje svoje proizvodnje za 400.000 sodov, pač pa je do konca vztrajala pri zmanjšanju zgolj za 100.000 sodih.

Že v petek so se države dogovorile, da proizvodnjo med julijem in decembrom letos zmanjšajo za osem milijonov sodov, med januarjem 2021 in julijem 2022 pa naj bi jo še za dodatnih šest milijonov sodov, a glede tega končnega dogovora še ni.

Z zmanjšanjem črpanja želi Opec+ vnovič dvigniti ceno črnega zlata, ki je v obdobju pandemije novega koronavirusa močno padla.

Zmanjšanje črpanja nafte je potrdila tudi vrsta drugih držav, ki ne sodijo v skupino Opec+. Med drugimi so ZDA, Norveška, Argentina, Kanada in še nekatere države potrdile, da bodo proizvodnjo zmanjšale za pet milijonov sodov na dan.