Argentinski predsednik Alberto Fernandez je na novinarski konferenci v petek zvečer po lokalnem času sodržavljanom sporočil, da omejitve gibanja, ki so jih uvedli 20. marca in bi se morale prvotno izteči danes, podaljšujejo do 26. aprila. »Nihče ne ve, kdaj se bo to mučeništvo končalo," je še dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V Argentini lahko tamkajšnji prebivalci odidejo z doma samo v primeru odhoda v službo, za nakup osnovnih življenjskih potrebščin v najbližji trgovini ali odhoda v lekarno. Doslej so bile zaprte tudi banke, a je Fernandez v petek napovedal, da naj bi jih sedaj odprli. V Argentini so doslej potrdili 1975 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 82 ljudi.

Orban svari, da še niso dosegli vrhunca epidemije novega koronavirusa

Madžarski premier Viktor Orban je v petek posvaril, da čeprav se zdi, da je epidemija novega koronavirusa v drugih državah na vrhuncu, na Madžarskem temu še ni tako. Pri naših sosedih so doslej potrdili 1310 okužb, 85 ljudi je umrlo.

V Južni Koreji število okužb ostaja majhno

Število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni ostaja majhno v Južni Koreji. V petek so potrdili 30 novih okužb, kar je tri več kot dan prej, so sporočile pristojne južnokorejske oblasti. Skupno so tako v Južni Koreji doslej potrdili 10.480 okužb, umrlo je 211 ljudi.

Največ skrbi oblastem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povzročajo manjša lokalna žarišča virusa sars-cov-2 ter uvoženi primeri iz tujine. Poročajo tudi o 91 primerih, ko so bili pri že ozdravelih bolnikih s koronavirusno boleznijo 19 testi za okužbo z virusom ponovno pozitivni. Domnevajo, da je virus pri teh bolnikih ostal prisoten v telesu tudi po ozdravitvi in se je nato kasneje reaktiviral. S testi naj bi sedaj ugotovili, ali imajo ozdravljene osebe v sebi protitelesa in ali je mogoče, da bi lahko okužbo še vedno prenesle na druge.

Veliko Britanijo vrhunec pandemije verjetno še čaka

Velika Britanija verjetno še ni dosegla vrhunca izbruha covida-19, ki bi lahko dovolil postopno omilitev ukrepov, pa je danes za britanski radio BBC 4 dejal britanski zdravstveni minister Matt Hancock.

Število sprejetih bolnikov, ki trpijo zaradi okužbe z novim koronavirusom, se je umirilo, ampak še ni jasno, da je Velika Britanija dosegla vrhunec epidemije, je dejal Hancock. »Namesto, da bi število raslo eksponentno, kar bi se zgodilo, če ne bi sprejeli ukrepov, se počasi upočasnjuje in postaja bolj sploščeno,« je povedal o številu sprejetih bolnikov.

Nekateri znanstveniki sicer ocenjujejo, da bi lahko vrhunec dosegli v nekaj tednih, po oceni ministra pa tega ne ve nihče. Opozoril je, da trenutni podatki še niso zadosten razlog, da bi začeli odpravljati ukrepe, poroča britanski BBC.

Na Švedskem že več kot 10.000 okužb

Na Švedskem so do danes potrdili več kot 10.000 okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 887 ljudi, so danes sporočile pristojne švedske oblasti. Samo v prestolnici Stockholm in njegovi okolici je zaradi covida-19 umrlo več kot 500 ljudi.

Na Hrvaškem več kot 1500 okuženih

Na Hrvaškem je število okuženih z novim koronavirusom naraslo na 1534, v zadnjem dnevu so namreč potrdili 39 novih primerov. V zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 ni podlegel noben bolnik.

V Italiji okuženih več kot 150.000 ljudi

Italijanske oblasti so danes nadaljevale okrepljen nadzor upoštevanja ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, da bi s tem Italijane prepričale, naj ostanejo doma. Pri uvozih na avtocesto pri Rimu so nastale dolg kolone avtomobilov, saj policija pri vsakem preveri razlog za pot.

V Italiji je skupno število okužb z novim koronavirusom preseglo 150.000. Doslej so potrdili 152.271 okužb. V zadnjih 24 urah so hkrati zabeležili porast števila smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19.