O novostih v zvezi novim koronavirusom pri nas so spregovorili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, direktor Bolnišnice Golnik Aleš Rozman, predstojnik območne enote NIJZ v Kopru Milan Krek ter vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin: Drugi paket ukrepov, o katerih vlada danes razpravlja na Brdu pri Kranju, želimo sprejeti do konca meseca aprila. V naslednjem tednu več o samih ukrepih.

Zore: Vsak izmed nas mora prispevati svoj delež k zajezitvi te bolezni. Poziv vsem, ki niso v ogroženih skupinah ali v stiku z njimi, k priključitvi k prostovoljstvu. Danes, jutri in v ponedeljek ostanimo doma. Prenosi cerkevnih obredov v tem obsegu po koncu epidemije niso predvideni.

Rozman: Število okuženih v bolnišnicah pada. Sedaj je bistveno, da prednosti in ugodnosti, ki smo jih dobili z ukrepi, ne bomo zapravili v naslednjih dneh in tednih. Tudi pri ponovnem odpiranju družbe v prihodnjih tednih bomo v javnih prostorih še vedno nosili maske, da bomo varovali druge, tesni kontakti bodo še vedno omejeni. Oziramo se tudi proti aplikacijam, ki jih uporabljajo v Skandinaviji in vzhodnih evropskih državah za spremljanje okuženih bolnikov. Pomembno je, da vemo, kje so se gibali okuženi. 

Rozman: Virus se ne obnaša kot ostali sezonski virusi, v drugih državah lahko vidimo, da toplejše temperature ne vplivajo na razširjenost epidemije, zato ne vemo, kako bo poleti. Počitnic v tujini letos skoraj zagotovo ne bo, kako bo s potovanjem po državi, bomo še videli.

Rozman: Po prvomajskih praznikih bomo pristopili k temu, da začnemo kontrolirano pregledovati tiste skupine bolnikov, ki imajo napotnico pod hitro in redno.

Krek: Podatki kažejo, da so ukrepi učinkoviti, preprečili smo strm porast števila okuženih. Smo na dobri poti in epidemijo dobro obvladujemo. Dober znak bo, ko se bo število okuženih dnevno višalo le za en odstotek - za to moramo le še naprej upoštevati uvedene ukrepe in jih premišljeno sproščati. Izredno dobra novica je, da se zmanjšuje število postelj v bolnišnicah, ki jih potrebujemo za okužene z novim koronavirusom.

Krek: Če ni nujno, med prazniki ne obiskujte svojih starejših sorodnikov.

Kacin: Ministrstvo za zdravje pripravlja spremembo, ki bo namesto obveznega nošenja rokavic v trgovinah določala obvezno razkuževanje rok. Sprememba bo objavljena v naslednjih urah.

Kacin: Na koronavirus je pozitiven en slovenski vojak na misiji v Maliju, tja odletela slovenska medicinska ekipa, ki ga bo pripeljala domov. Prihod v Slovenijo je predviden pozno večer, vojak je le pozitiven, počuti se dobro.

Izjavo lahko spremljate tukaj: