Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije zapisali v Fitchu, je zajezitev javnega življenja v ZDA in Evropi povzročila "resen padec gospodarske aktivnosti".

V tej luči ocenjujejo, da bodo ukrepi za upočasnitev širjenja virusa bruto domači proizvod (BDP) v tekočem četrtletju v ZDA in evrskih državah lahko na ravni trimesečja znižali za sedem do osem odstotkov, na letni ravni pa za 28 do 30 odstotkov.

Gre za upočasnitev gospodarske aktivnosti brez primere, so izpostavili v Fitchu in dodali, da se je nekaj podobnega v prvem četrtletju zgodilo tudi na Kitajskem.

V bonitetni hiši so izpostavili še, da se lahko v drugi polovici leta, če bodo zdravstvena kriza in ukrepi popustili, pričakuje izrazito izboljšanje v gospodarstvu. Prav tako lahko gospodarsko aktivnost pomagajo spodbuditi stimulativni vladni ukrepi.

Tudi v tem primeru pa se BDP na raven pred pandemijo novega koronavirusa ne bo povrnil pred koncem leta 2021, so navedli v Fitchu.

Podjetja bodo namreč zaradi finančnih težav oklestila investicije, padec cen vrednostnih papirjev bo prestrašil vlagatelje, povečana brezposelnost pa bo zmanjšala zasebno potrošnjo, so napovedali.