Med petimi najboljšimi nogometnimi ligami v Evropi je nemška najbližje nadaljevanju tekmovanja. Optimizem gradijo na tem, da so klubi znova začeli trenirati in s tem pripravljajo pogoje za nadaljevanje tekmovanja. Treningi niso klasični, ampak potekajo v majhnih skupinah brez dvobojev s fizičnim kontaktom, saj morajo upoštevati varnostno razdaljo. Koliko igralcev lahko trenira v skupini, je odvisno od predpisov, ki so jih sprejele posamezne deželne vlade. Vsaka skupina nogometašev ima svojo slačilnico, ločene so tudi prhe, po uporabi vse naprave sproti razkužijo. Pri Werderju iz Bremna se igralci po treningu sploh ne oprhajo na stadionu, ampak šele doma.

»Treningi v majhnih skupinah so nenavadni, a je super, ker znova vidim soigralce na stadionu,« je povedal Manuel Neuer, kapetan Bayerna, vodilnega kluba v prvi ligi. Po optimističnem scenariju bi spet začeli tekmovati v prvi polovici maja (prvi možen datum je 9. maj) in preostalih devet krogov tekmovanja odigrali do konca junija, seveda ob strogih kontrolah in spoštovanju zdravstvenih protokolov. Če je za klube dobra novica, da bodo morda lahko igrali na tekmah, je za navijače slaba, da ne bodo smeli na stadione. Tekme bodo potekale pred praznimi tribunami. Pedantni Nemci so izračunali, da bo lahko na vsaki le 240 ljudi. Prav od prihodkov iz televizijskih pravic je odvisno preživetje večine nemških klubov. Če tekmovanj ne bi nadaljevali, bi izgubili več kot 400 milijonov evrov prihodkov iz televizijskih pravic.

»Na igrišča se moramo vrniti iz dveh razlogov. Prvi je športni, da pride do odločitve o prvaku, mestih v evropskih tekmovanjih in izpadu. Drugi je ekonomski, saj so prihodki od televizijskih pravice zelo pomemben vir za proračune klubov,« je poudaril direktor Bayerna Karl Heinz Rummenigge. V Nemčiji so največji klubi igralcem plače znižali za 20 do 30 odstotkov, manjši pa za deset odstotkov. Vsaj štirim nemškim klubom v prvi ligi grozi stečaj, če ne bodo odigrali še preostalih devet tekem. Schalke, za katerega je nekoč igral tudi Slovenec Brane Oblak, je javno povedal, da mu grozi finančni zlom, če sezone ne bodo nadaljevali. Navijači so jim pomagali tako, da niso zahtevali vrnitve denarja za že plačane vstopnice. Pravo nasprotje je Mainz, ki je zatrdil, da do 30. junija ne bodo imeli težav z likvidnostjo.

Potem ko je Bayern novembra lani odstavil trenerja Nika Kovača, je bil 55-letni Hans Dieter Flick v vlogi trenerja predviden le kot začasna rešitev na klopi bavarskega velikana. Ker je na 21 tekmah nanizal 18 zmag, enkrat remiziral in dvakrat izgubil, je klub v njem našel stalno rešitev, saj je podpisal pogodbo do poletja 2023. Medtem je Hertha iz Berlina, ki je na lestvici na 13. mestu in šest točk oddaljena od mest za izpad, ustoličila že četrtega trenerja v letošnji sezoni. To je 54-letni Bruno Labbadia, ki je zamenjal Alexandra Noirija. Pred tem sta klub v letošnji sezoni vodila Ante Čović in Jürgen Klinsmann.

»Nemci imajo precej boljše razmere za treninge, saj imajo na razpolago več igrišč in slačilnic. Mi imamo le eno igrišče na Kodeljevem, pa tudi garderob je z vidika upoštevanja varnostne razdalje premalo,« pravi trener Olimpije Safet Hadžić.