Premier Janez Janša je v minulih dveh dneh obračunavanje z mediji razširil na skoraj vse pomembnejše novinarske hiše v državi. Po depeši, s katero je vlada (ali nekdo iz vladnih krogov) Svet Evrope »obvestila«, da je večina slovenskih medijev obremenjena s komunizmom in Udbo, se je premier s tviti in retviti (prepošiljanjem tvitov) lotil RTV Slovenija, Dela, Večera, Pop TV, Dnevnika in celo nemškega Spiegla. Nekatere je napadel kot medijske hiše, spet pri drugih je osiral posamezne novinarje. Nadaljeval je z napadom na preiskovalnega novinarja Blaža Zgago, Spieglovemu novinarju Rafaelu Buschmannu, ki je Zgago vzel v bran, pa je sporočil: »Poznamo te.« S tem je napadanje novinarjev že drugič v nekaj dneh prestopilo meje Slovenije. Švicarska preiskovalna novinarka Serena Tirani, ki je Janšev tvit opazila, je zapisala, da premier uporablja jezik, kakršnega uporabljajo »šefi organiziranega kriminala«.

RTV Slovenija: Vlada naj ne vpliva na program

Zunaj twitterja pa so se tudi včeraj vrstili odzivi na depešo. Na očitke v njej se je med drugim odzval direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. »Vlada nima nobenih neposrednih programskih pristojnosti nad programskimi usmeritvami, uredniško politiko in nad poslovanjem RTV Slovenija. Tako kot jih tudi nimajo v praktično nobeni demokratični evropski državi,« je Kadunc zapisal v pismu, naslovljenem na ministra za kulturo Vaska Simonitija. »Kritika z namenom vpliva na uredniško politiko s strani vplivnih posameznikov, interesnih skupin ali celo vladnih predstavnikov je nedopustna in jo razumemo kot poskus vpliva na samostojnost in neodvisnost javnega medija,« je ministru sporočil Kadunc. Ministrstvo za kulturo se do konca redakcije na to ni javno odzvalo.

Pahor o depeši: Morda je bil »spodrsljaj«

Na očitke v depeši, da ga je leta 2009 za direktorja Slovenske tiskovne agencije imenovala vlada Boruta Pahorja, se je odzval tudi direktor agencije Bojan Veselinovič. Direktorja STA vedno imenuje vlada, je opozoril. Vodil jo je pač Borut Pahor, je zapisal in dodal, da se je pred imenovanjem prijavil na razpis, na katerem je bil izbran izmed več prijavljenih kandidatov. O namigih v depeši, da je Veselinovičeva odstavitev takratnega odgovornega urednika STA Boruta Meška povezana z njegovo hudo boleznijo, pa je Veselinovič dejal, da »gre za neokusno obračunavanje in sprevrženo početje« in da to »ni vredno diplomatskih kanalov države Slovenije, po katerih je bilo poslano«.

Koalicijske partnerice naj bi se o sporni depeši, od katere so se distancirale, pogovorile s SDS. Predsednik republike Borut Pahor pa je včeraj dejal, da se strinja z razpravo, če se bo izkazalo, da je depeša uradno stališče države in ne le »spodrsljaj«.