Ni znano, da bi v dvatisočletni zgodovini krščanstva božje hrame in poti vernikov v Jeruzalemu zaprl mikroskopsko droben stvor, kakršen je novi koronavirus. A prav zaradi njega se je na jeruzalemsko Žalostno pot, po kateri naj bi Jezus nosil križ, na včerajšnji veliki petek podal osamljeni jeruzalemski nadškof Piebattista Pizzaballa. Pot, ki jo za veliko noč običajno opravi na tisoče vernikov, mnogi med njimi s križem na rami, je Pizzaballa opravil v družbi le treh cerkvenih kolegov. Pred zaprtimi vrati bazilike, kjer se je vsakoletni pasijon končal, je opravil le krajšo molitev in med drugim dejal: »Spominjamo se smrti Jezusa v zelo težavnih okoliščinah. Zato je pomembno, da smo lahko na tem kraju, kjer se je zgodila, združeni v srcih in molitvi z vsemi tistimi, ki trpijo in umirajo.«

Tudi jeruzalemska bazilika Božjega groba, ki velja za najsvetejši kraj krščanstva, je zaprla svoja vrata. Ne sicer prvič, saj so verniki nanje zaman trkali pred dobrima dvema letoma zaradi davčnega spora, pa tudi že prej, denimo med izraelsko zasedbo starega dela Jeruzalema leta 1947 ter v devetdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi protesta proti naselitvi judovskih priseljencev v bližini bazilike ter proti gradnji mošeje ob cerkvi Marijinega oznanjenja v Nazaretu, ko so bile zaprte vse glavne krščanske cerkve v Izraelu.

Policijska ura ob judovski pashi

Izraelska vlada je zaradi koronavirusa povsem omrtvila življenje v državi, zbiranje več kot deset ljudi je prepovedano, prebivalcem je dovoljeno gibanje do sto metrov od stanovanja. Začetek judovske osemdnevne pashe, ki letos sovpada z veliko nočjo, je zaznamovala policijska ura, da bi preprečili obiske ob obeleževanju judovskega izhoda iz Egipta. Za zdaj še velja, da bodo na pravoslavno veliko soboto prihodnji teden obred prižiganja ognja pri Božjem grobu opravili, vendar ob navzočnosti manjšega števila vodij pravoslavnih verskih skupnosti ter s televizijskim in spletnim prenosom v domove vernikov.

Virtualni urbi et orbi

Med velikonočnimi prazniki sameva tudi bazilika svetega Petra v Rimu. Papež Frančišek tradicionalne obrede vodi brez navzočnosti vernikov, četrtkova krizmena maša pa je bila tako kot v večini škofij po svetu prestavljena na čas po pandemiji.

Tradicionalni križev pot je bil iz Koloseja prestavljen v baziliko svetega Petra, jutrišnja velikonočna maša ob 11. uri ter papežev blagoslov mestu in svetu pa bosta vernikom prav tako samo virtualno dosegljiva prek spletne strani Rome Reports, na kateri že sicer gledamo nenavadno podobo povsem izpraznjenega Trga svetega Petra v Rimu.