»Sodelovali bomo pri dogovoru proizvajalk nafte, tistih, ki so del Opeca in tistih ki so del Opeca+,« je Lopez Obrador dejal na novinarski konferenci, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa. Mehika bo po njegovih besedah s tem prispevala k stabilizaciji cen.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem piše, da se je Lopez Obrador danes o rezu v količine črpanja črnega zlata dogovoril z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom.

Mehiški predsednik je napovedal, da bodo v državi proizvodnjo skrčili za 100.000 159-litrskih sodov na dan, za dodatnih 250.000 sodov dnevno pa jo bodo skladno z dogovorom med Lopez Obradorjem in Trumpom namesto Mehike zmanjšali v ZDA. Opec+ je sicer od Mehike pričakoval zmanjšanje proizvodnje za 400.000 sodov dnevno.

Opec+ je na maratonskih pogajanjih sprejel sporazum, da bodo države proizvajalke maja in junija načrpale za 10 milijonov sodov nafte dnevno manj. Zmanjšanje proizvodnje je predvideno tudi v nadaljevanju leta.

Cene nafte so v zadnjih tednih zgrmele, tako zaradi pandemije novega koronavirusa kot zaradi cenovne vojne med Rusijo in Savdsko Arabijo, ki se doslej nista mogli poenotiti glede načrpanih količin. Medtem ko je bila cena za sod severnomorske nafte brent še 19. februarja pri skoraj 60 dolarjih, je bilo treba 1. aprila zanj odšteti le še 25 dolarjev. V četrtek se je, v luči videokonference Opec+, cena začasno povzpela do 33 dolarjev, a nato znova zdrsnila.