»Sodbe okrožnega sodišča v Kopru ne morem komentirati, ker je še nisem dobil in me odvetniki o njej še niso obvestili, zato bom še razmislil, kako bom ravnal s pritožbo. Sem pa odškodnino zahteval kljub pogodbi, ker je bila razrešitev nezakonita,« je za današnje Delo povedal Gašpar Gašpar Mišič.

Gašpar Mišič je ob nastopu funkcije predsednika uprave Luke Koper podpisal pogodbo o zaposlitvi, v kateri je pisalo, da se izrecno in brezpogojno odpoveduje pravici do uveljavljanja odpravnine ali druge odškodnine v primeru predčasnega odpoklica ali prenehanja mandata iz kateregakoli razloga.

Funkcijo predsednika uprave Luke Koper nastopil 7. septembra 2013, nadzorni svet pod vodstvom Alenke Žnidaršič Kranjc pa ga je "iz razlogov na strani predsednika uprave" odpoklical 11. aprila 2014. Ker prvič ni bil zakonito odpoklican s funkcije predsednika uprave, ga je novi nadzorni svet 29. decembra leta 2017 razrešil še enkrat.

Gašpar Mišič se je na razrešitev pritožil, sodišči na prvi in drugi stopnji pa sta odločili, da so se kot neresnični izkazali vsi razlogi za odpoklic: predsednik ni zlorabljal pravice do preglasovanja, ni vsiljeval odločitev za področje drugega člana uprave in ni neustrezno vodil sej uprave. Luka Koper je nato vložila revizijo proti odločitvam sodišč na prvi in drugi stopnji, vrhovno sodišča pa jima je novembra lani pritrdilo.

Gašpar Mišič je nato združil vse očitke na račun njegovih dveh razrešitev z iste funkcije, s tožbo pa zahteva 757.000 evrov odškodnine. Gre za razliko med plačo in nagradami, ki bi jih prejel do konca mandata kot predsednik uprave Luke koper, in med plačami, ki jih je prejemal po razrešitvi (vodil je Marjetico Koper, zdaj pa vodi lastno podjetje Gaspar Naložbe).