Slovenija je na oktobrskih kvalifikacijah za olimpijske igre, svetovnem prvenstvu v Stuttgartu, razočarala. Nobenemu slovenskemu telovadcu ali telovadki se ni uspelo uvrstiti na največje športno tekmovanje. V igri so bile prek mnogoboja Teja Belak, Tjaša Kysselef in Adela Šajn, možnosti pa sta imela tudi specialista na posameznih orodjih, Sašo Bertoncelj na konju z ročaji ter Teja Belak na preskoku.

V boju za olimpijske vozovnice štejejo tudi tekme svetovnega pokala. Zadnja med njimi je potekala marca v Bakuju. Zaradi koronavirusne pandemije so organizatorji turnir odpovedali sredi tekmovanja, večer pred finali. Prireditelji so namreč po dveh dneh kvalifikacijskih bojev prekinili preizkušnjo zaradi odredbe azerbajdžanske vlade, da so prepovedana množična druženja v državi.

Do zdaj ni bilo znano, kako se bodo glede olimpijskih kvalifikacij odločili pri Figu, saj je skoraj 75 odstotkov od skupno 324 gimnastičnih mest na olimpijske igre že dodeljenih, pandemija covida-19 pa je preprečila izvedbo preostalih kvalifikacijskih turnirjev. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je po preložitvi olimpijskih iger na prihodnje poletje podaljšal kvalifikacijsko obdobje do 29. junija 2021, kar je dalo Figu več prostora za izvedbo kvalifikacijskega procesa.

Scenarijev je bilo sicer več, na koncu pa je obveljal najugodnejši za Tejo Belak, ki je v kvalifikacijah preskoka ugnala vso konkurenco. Sprva je izvršni odbor Figa potrdil rezultate s svetovnega pokala v Bakuju, nato je potrdil še, da bodo izpeljali tudi vse preostale kvalifikacijske svetovne pokale za olimpijske igre, ko bodo razmere to dovoljevale. »Te novice sem bila res zelo vesela in je res nisem pričakovala. Obenem je odlična motivacija v teh časih, ko imamo vsi drugačne prioritete,« je novico pospremila 25-letna slovenska telovadka Teja Belak, ki si je po spodletelem poskusu v Stuttgartu znatno izboljšala položaj v boju za olimpijski nastop.

Izmed slovenskih telovadcev je poleg Teje Belak v Bakuju nastopila še trojica. Tjaša Kysselef je bila na preskoku peta, Rok Klavora je bil na preskoku enajsti, Lucija Hribar pa je bila na bradlji 19.