»Ne smemo pozabiti, da je za vsako od teh številk ime, izguba in družina, ki ne bo nikoli več enaka,« je ob tem povedal britanski zdravstveni minister Matt Hancock, poroča britanski BBC.

V Franciji še 987 smrtnih žrtev covida-19, skupno že več kot 13.000

V Franciji so v zadnjih 24 urah zabeležili še 987 smrtnih žrtev covida-19, s čimer se je skupno število povzpelo na 13.197. Obenem pa je že drugi dan zapored padlo število bolnikov na intenzivni negi, je sporočil predstavnik ministrstva za zdravje Jerome Salomon.

V Italiji pada število umrlih zaradi koronavirusa

V Italiji pada število novih smrtnih žrtev covida-19. Potem ko so v četrtek poročali o 610 umrlih v 24 urah, je bilo teh danes 570. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 18.849. Že sedmi dan zapored se je znižalo tudi število bolnikov na intenzivni negi. Danes jih je bilo tam 3479, kar je 107 manj kot v četrtek.

Statistika se v New Yorku nekoliko umirja

Newyorški guverner Andrew Cuomo je poročal, da je v državi v četrtek umrlo 777 ljudi, kar je nekoliko manj kot v sredo in torek, prvič po izbruhu pandemije pa so z intenzivne nege odpustili več ljudi, kot so jih sprejeli. Cuomo poudarja, da to še ne pomeni veliko in izpostavlja pomen testiranja za naprej.

V Španiji 605 smrtnih žrtev

Španija je v zadnjem dnevu potrdila 605 smrtnih žrtev covida-19, kar je najmanj v zadnjih 17 dneh. V državi na Iberskem polotoku, ki je ena najbolj prizadetih zaradi novega koronavirusa, so do danes potrdili 15.843 smrti in 157.022 okužb.

Italijani bodo v domovih še cel april

Italijanska vlada naj bi prepoved gibanja ne prostem po poročanju medijev podaljšala do 3. maja. Premier Giuseppe Conte naj bi še danes predstavil tak predlog, poroča časnik La Repubblica.

Večji del zaprtih trgovin in proizvodenj bo tako moralo počakati še tri tedne na nov zagon, je pisal časnik Corriere della Sera. Vedno bolj verjetno je tudi, da bodo šole odprle svoja vrata šele septembra.

Podaljšanje stroge omejitve gibanja na prostem, ki so jo postopoma začeli uveljavljati 10. marca, je vlada sklenila v četrtek po posvetu s strokovnjaki ter predstavniki regij in sindikatov. Ljudje v Italiji lahko svoje domove zapustijo le izjemoma, v gospodarstvu pa deluje le nujna produkcija. Prihodnji teden bi lahko obnovile produkcijo nekatera podjetja, med drugim s področja lesarstva, odprli bo tudi nekaj trgovin, med njimi knjigarne, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Malta bo zaradi covida-19 nehala sprejemati migrante, rešene na morju

Malta je v četrtek sporočila, da ne bo več sprejemala migrantov, ki so jih rešili na morju. Zaradi izbruha koronavirusa namreč njihova pristanišča niso več varna, je pojasnila vlada.

»Malteška obala ne more več nuditi varnega zavetja migrantom za izkrcanje,« je sporočila vlada v izjavi. Dodali so, da niti ne morejo več zagotoviti pomoči nezakonitim migrantom na kakšni ladji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vsa delovna sila se namreč trenutno osredotoča na boj proti novemu koronavirusu, izkrcavanje migrantov pa bi lahko ogrozilo ves napredek za zajezitev širjenja okužbe. O svoji odločitvi namerava Malta obvestiti tudi Evropsko komisijo.

Slovaška v okviru omejevanja širjenja covida-19 zaprla romska naselja

Slovaške oblasti so v četrtek v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprle pet naselij, v katerih je živelo več kot 6000 Romov. V naseljih so skupno potrdili 32 okužb. Slovaške oblasti so odredile karanteno za vse tamkajšnje prebivalce.

Na Japonskem ob večanju primerov razširili izredne razmere na druge dele države

Na Japonskem so danes razglasili izredne razmere še za dve prefekturi, Aichi in Gifu, saj v regijah beležijo porast števila okuženih z novim koronavirusom. Ta teden so izredne razmere na vladni ravni že razglasili za sedem območij, k temu pa naproša vedno več prefektur.

V ZDA še naprej narašča število okužb in žrtev koronavirusa

V ZDA so do četrtka zvečer potrdili 465.750 primerov okužbe z novim koronavirusom in 16.684 mrtvih. V najbolj prizadeti zvezni državi New York so potrdili skupno 161.799 okužb in 7067 smrtnih primerov, samo v mestu New York 87.028 primerov okužbe in 5150 mrtvih.

Prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi v Jemnu

V zaradi vojne razdejanem Jemnu so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so danes sporočile pristojne oblasti. Humanitarne organizacije so v preteklosti že opozarjale, da bi lahko imel virus za državo, ki se že tako sooča z najhujšo humanitarno katastrofo na svetu, njen zdravstveni sistem pa je v razpadu, katastrofalne posledice.