Članice skupine Opec+, v kateri sodeluje tudi Rusija, so se dogovorile za zmanjšanje proizvodnje tudi v nadaljevanju leta. Od julija do decembra naj bi tako načrpale za osem milijonov sodov nafte dnevno manj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pozneje naj bi bila proizvodnja ob tem med januarjem 2021 in aprilom 2022 manjša za šest milijonov sodov, pri čemer bi bilo izhodišče oktober 2018. Tako Savdska Arabija kot Rusija pa bi imeli za izhodišče raven 11 milijonov sodov nafte dnevno.

Dogovor so države dosegle prek videokonference, a bo njegovo udejanjanje odvisno od pristanka Mehike. Ta bi morala v skladu z začrtanim dogovorom svojo proizvodnjo zmanjšati za 400.000 sodov nafte dnevno, ponudila pa je 100.000 sodov.

Tudi če države uresničijo začrtano zmanjšanje, pa to ne bo odtehtalo za padec povpraševanja po nafti na svetovnih trgih. To bo namreč v drugem četrtletju letošnjega leta manjše za okoli 12 milijonov sodov. Glavni razlog je pandemija novega koronavirusa, ki je po svetu ustavila velike dele gospodarstva.

Cena nafte močno padla

Cene nafte so medtem v zadnjih tednih zgrmele, tako zaradi koronavirusa kot zaradi cenovne vojne med Rusijo in Savdsko Arabijo. Medtem ko je bila cena za sod severnomorske nafte brent še 19. februarja pri skoraj 60 dolarjih, je bilo treba 1. aprila zanj odšteti le še 25 dolarjev. V četrtek se je, v luči videokonference Opec+, cena začasno povzpela do 33 dolarjev, a nato znova zdrsnila.

V četrtek so tako cene nafte trgovanje zaključile pri 31,48 dolarja za sod nafte brent in 22,76 dolarja za zahodnoteksaško nafto. Današnjega azijskega trgovanja zaradi praznika ni bilo.

Glede predlaganega dogovora je sicer že precej pomislekov. Tako je vprašljivo že izhodišče oktober 2018, saj je takrat Opec+ načrpal precej več nafte kot v zadnjem času. Savdska Arabija je ob tem takrat denimo načrpala 10,6 milijona sodov nafte, njeno izhodišče pa je sedaj 11 milijona sodov. Februarja letos je proizvedla 9,6 milijona sodov nafte.

Opec+ sicer pričakuje tudi od drugih velikih naftnih držav, kot so ZDA, da v prihodnjih mesecih črpajo precej manj nafte. Danes naj bi potekala telefonska konferenca ministrov za energijo skupine držav G20, na kateri bi prav tako lahko razpravljali o prihodnosti naftnih trgov. Ključna bo prav vloga ZDA.

Zmanjšanje proizvodnje za 10 milijonov sodov nafte dnevno predstavlja okoli 10 odstotkov svetovne proizvodnje pred izbruhom krize s koronavirusom. Delež 13 držav članic kartela Opec na globalnem naftnem trgu je nekaj pod 30 odstotkov, skupina Opec+ pa si odreže okoli 45-odstotni del pogače.