Medtem ko so v Barceloni plače nogometašem in košarkarjem zaradi krize znižali za 70 odstotkov – podobno tudi pri Atleticu Madrid in Sevilli – je pri njihovih velikih tekmecih Realu iz Madrida dolgo časa celo kazalo, da po tem ukrepu sploh ne bodo posegli. Na sestanku kapetanov in direktorjev Reala so vendarle sklenili dogovor, da se plače članom prve in druge nogometne ekipe ter košarkarjem znižajo za 10 odstotkov, če se bo tekmovanje nadaljevalo, in 20 odstotkov, če sezone ne bodo končali. Tako bo klub prihranil 50 oziroma 100 milijonov evrov. S tem dogovorom so rešili prihodke ostalih zaposlenih v klubu, da jim ne bo treba nižati plač. Klub je trenutno ostal brez prihodkov od prodaje vstopnic, marketinga, ogledov stadiona Santiago Bernabeu, muzeja…

Real je v primerjavi z Barcelono v boljšem položaju. Je v dobri finančni kondiciji, saj za plače porabi 284 milijonov evrov, kar je le 52 odstotkov vseh prihodkov kluba. Barcelona za plače nogometašev, košarkarjev in rokometašev potroši dobre pol milijarde evrov, kar je 61 odstotkov proračuna. Priporočilo španske nogometne zveze je, da za plače ne smejo nameniti več kot 70 odstotkov proračuna.

Po poročanju španskega športnega dnevnika As bodo v Realu skušali stroške razbremeniti tudi s poletno prodajo igralcev, ki ne spadajo v koncept trenerja Zinedina Zidana. S tem bi strošek za plače znižali za 75 milijonov evrov. Prvi na seznamu za odpis je Valižan Gareth Bale, najbolje plačan igralec, saj klub stane kar 29 milijonov evrov bruto, medtem ko je njegova neto plača 14 milijonov evrov. Čeprav je Bale dosegel pomembne gole za lovorike – tudi v finalih lige prvakov 2014 in 2018 – je tujek v slačilnici, pa tudi navijači in mediji ga nimajo preveč radi. Drugi na seznamu je Kolumbijec James Rodriguez, ki je na stranskem tiru, odkar se je vrnil s posoje v Bayernu. Njegov odhod bi pomenil 16 milijonov evrov prihranka. Tretja žrtev bi lahko bil Španec Mariano, ki so mu skušali klub poiskati že lani, vendar ni hotel zapustiti Madrida. Njegova letna plača je 8 milijonov evrov, odigral pa je le 65 minut. Podoben je primer s Špancem Brahimom, ki pomeni za klub strošek 7 milijonov evrov, odigral pa je 170 minut.

Klubi se na različne načine spopadajo z izpadom prihodkov. V beograjskih velikanih Crveni zvezdi in Partizanu so igralci sprejeli polovično znižanje plač za naslednje tri mesece. V Italiji so dosegli dogovor o znižanju plač za tretjino, če se sezona ne bo nadaljevala. V primeru dokončanja bo znižanje le za polovico tega zneska. Nemška revija Kicker je objavila analizo, da kar štirim prvoligašem in devetim drugoligašem (imen niso objavili, Schalke se je javil sam) grozi stečaj, če ne bodo mogli odigrati vseh tekem do konca. Prav v Nemčiji so nogometni klubi prvi začeli trenirati, a pod ostrimi pogoji, saj lahko vadijo le v manjših skupinah.