Zakaj temu pravim Toninov indic? Zaščitne maske so bile nabavljene prek podjetja, kjer je zaposlena Toninova (?) mama, in to v vrednosti 30 milijonov evrov. Mediji ne poročajo, kakšna je bila provizija pri tem poslu. Ker gre za javna sredstva, mora biti ta podatek javen in dostopen javnosti. Očitek, da mama s tem ni imela nič, je Tonin zavrnil s tem, da gre za politični pritisk nanj ter da je za nabavo pristojno gospodarsko ministrstvo; to pa mu je odgovorilo, da je nabava zaščitnih sredstev v pristojnosti Uprave za zaščito in reševanje, ki pa sodi pod ministrstvo za obrambo, katerega minister je Matej Tonin. Retorično vprašanje: in kako Tonin ve, da mama nima nič s tem (ne rečem, da ima, ker dokazov nimam)?

Seveda, Tonin se je takoj »uprl«, da gre za politični pritisk nanj. Kaj pa drugega. In da bo zadevo predal KPK, da jo razišče. Kaj pa naj razišče? Gre samo za indice oziroma čuden splet okoliščin. Za 30 milijonov evrov. Poglejte obseg poslovanja (ne)spornega podjetja, ki naenkrat opravi tako velikanski posel. Kako da mene ni nihče našel, da skozi knjige »spravim« fakturo za 30 milijonov evrov in pokasiram provizijo, marveč najdejo podjetje, v katerem je zaposlena mama ministra, ki mu je podrejena uprava, pristojna za nabavo zaščitnih sredstev? Torej, tukaj imamo kar nekaj indicev, ki kažejo, da zadeve niso tako nedolžne.

In kaj sploh so indici? Posredno dokazno sredstvo, s katerim je mogoče storilcu dokazati krivdo. Povedano drugače: dokazna moč indica je izračunana kot »razmerje verjeti« (likelihood quotient) in je abstraktna. Začnemo vedno pri tako imenovani začetni verjetnosti. Brez upoštevanja tega podatka zagrešimo zmoto osnovnega deleža (base rate fallacy). Bistveno je, da morajo indici na koncu delovati kot en sam indic, s skupno dokazno močjo vseh indicev. Če indici ne kažejo vsak zase neposredno na odločilno dejstvo, pač pa so vezani drug na drugega (indic temelji na drugem indicu), gre za verigo indicev. In v tem primeru je vrsta indicev, ki kažejo, da zadeve niso tako nedolžne.

Če pa še malo špekuliram: pomenljiva je tudi Toninova javno objavljena fotografija »s pogledom v tovornjak«, ki naj bi v Roje pripeljal zaščitna sredstva. Kaj neki je le tako vneto iskal na tovornjaku? V vsakem primeru je treba zadevo raziskati. Najmanj, kar je treba razčistiti, je, ali je podjetje, v katerem je zaposlena Toninova mama, imelo reference za pridobitev takega posla. Če jih ni imelo, potem so zadeve jasne. Naprej, ne glede na »uspešno zaključen posel z zaščitnimi sredstvi« je soodgovorna tudi oseba, ki je takemu podjetju omogočila tako velik posel, saj to podjetje ni imelo nobenih izkušenj s tako velikimi posli. Potem ni dvoma, da gre za hudo zlorabo uradnih dolžnosti in drugih kaznivih dejanj. Odgovornost je možno takoj in brez sprenevedanja ugotoviti, saj se ve, kdo je dal nalog, kdo je pooblaščen zanj.

Pa še eno vprašanje za Tonina: zakaj bi šlo za politični pritisk nanj? To bi rad vedel, če nima nič zraven. Rajši bi bil tiho. Očitno, to se vsak dan od uvedbe izrednega stanja potrjuje, da se želi zaobiti in demontirati pravno državo. Ta primer ne sme ostati brez odgovora. In sicer takojšnjega. Ni treba čakati na konec trenutne epidemije.

Remzo Skenderović, Ljubljana