Kar osemkrat so v zadnjem mesecu goreli grmičevje, trava in gozd Šentviškega hriba. Včasih tako hudo, da je moral posredovati vojaški helikopter. S Policijske uprave Ljubljana smo dobili potrditev: »Pri petih požarih, do katerih je prišlo marca in aprila, obstaja sum, da so bili posledica storjenega kaznivega dejanja.« Po domače: na delu je požigalec. Gasilci to dejstvo vedo že nekaj časa. »Da je vzrok požarov neprimerno ravnanje posameznika, je mogoče sklepati zaradi velike pogostosti dogodkov na tem območju. Policija posledično preiskuje dogodke kot sum požiga,« je sporočil Robert Okorn z Gasilske brigade Ljubljana.

Glede na število posredovanj na območju Šentviškega hriba je bilo v zadnjem obdobju gasilsko delo res izjemno intenzivno. Prvič so tam posredovali že 10. marca. Posredovalo je 27 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz PGD Šentvid. Velikost požara: 300 kvadratnih metrov. Potem so si intervencije kar sledile. 12. marca je bilo na terenu 28 gasilcev, že dva dni kasneje sta zagorela podrast in mešani gozd na dveh lokacijah nad šentviškim predorom. Požar so locirali s pomočjo brezpilotnega zrakoplova. »Zaradi težkega terena smo se do požara prebijali zelo počasi. Z manjšimi vozili in ročnim orodjem smo požar omejili in tudi pogasili. Poleg Gasilske brigade Ljubljana so sodelovale še štiri prostovoljne gasilske enote. Skupno je bilo na delu 34 gasilcev z devetimi vozili,« je opisoval Robert Okorn. In potem spet 18. marca (51 gasilcev), pa še hujši požari med 19. in 20. marcem, ko so posredovali kar štirikrat! »Delo je bilo zelo zahtevno, ob pomoči družbe Dars smo uporabili vodo iz rezervoarja za šentviški predor, pri polaganju cevovoda sta nam s svojimi traktorji pomagala tudi dva domačina. V petek, 20. marca, se je požar hitro širil zaradi vetra. Zato smo poleg več gasilskih enot aktivirali helikopter. Za dobavo gasilne vode na požarišče smo uporabili tudi traktorje s večjimi plastičnimi cisternami. Bazen za polnjenje helikopterske vreče za gašenje požara smo postavili na nogometnem igrišču škofijske gimnazije. Helikopter je izvajal gašenje notranjega dela požara in opravil 21 naletov oziroma odmetov vode. Na intervenciji je bilo na delu 90 gasilcev s pomočjo 19 vozil,« je še poročal Okorn. Koliko ur so morali zaradi požigov opraviti gasilci, se niti ne da več natančno prešteti. Vmes, ko je bilo malce »zatišja«, pa so na območju Šentvida ponoči gorele barake. Ali je tudi v teh primerih šlo za požigalca, je težko reči.

Ni in ni konca intervencij

Aprila se je zgodba ponovila. Sedmega aprila je moral spet posredovati helikopter. Gorelo je kar od štiri do šest hektarjev gozda. Število gasilcev in vozil se je skozi čas intervencije seveda spreminjalo, skupno pa je sodelovalo 23 vozil in 92 gasilcev s podporo helikopterja, ki je izvedel devet odmetov vode. »Gasilska straža in celoten cevovod je čez noč ostal na terenu, saj smo se bali ponovnega vžiga,« je še dodal Okorn.

Policija žal tava v temi, res pa je, da je tovrstno kaznivo dejanje zelo težko preiskati. Na konkretna vprašanja o poteku preiskave nam s Policijske uprave Ljubljana sicer niso odgovorili, so pa pojasnili, da na tem območju policisti že zdaj sodelujejo z občani, vsekakor pa vse, ki bi o požarih kar koli vedeli, naprošajo, da to sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Šiška ali na 113 oziroma na anonimni telefon 080 1200.