Ronaldo de Assis Moreira, nekdanji brazilski nogometni superzvezdnik, širnemu svetu precej bolj znan kot Ronaldinho, je bil nogometaš, ki so ga imeli radi vsi. Predvsem v času, ko je nosil dres Barcelone, je s svojimi vragolijami navduševal tudi navijače nasprotnikovih klubov, a je v nasprotju z denimo Cristianom Ronaldom ali Lionelom Messijem zares blestel krajši čas, nekaj sezon, po katerih sta šli tako njegova karierna kot zasebna življenjska pot strmo navzdol. »Ronaldinho je na isti ravni z najboljšimi v zgodovini. Edino, kar mu je manjkalo, je konstantnost. Da bi več sezon igral na ravni svojih najboljših,« je povedal tudi njegov nekdanji soigralec in legenda Barcelone Xavi. In to ravno pred dnevi, ko so se debate o Ronaldinhu spet razvnele, a tokrat iz čisto drugih razlogov – ker se je na začetku marca znašel za zapahi zapora v Asuncionu, prestolnici Paragvaja. Tam je zaradi izbruha koronavirusa in posledičnega prestavljanja njegove obravnave skupaj z bratom ostal vse do torka, ko so mu oblasti ob plačilu varščine v višini 1,47 milijona evrov po nekaj zavrnitvah vendarle odobrile izpust. Pa čeprav zaradi preiskave, ki še traja, le v hišni pripor v enega tamkajšnjih hotelov.

Že lani v škripcih

Da se je znašel v zaporu, je krivo to, da je Ronaldinho v Asuncion, kjer bi moral promovirati svojo knjigo Genij življenja, skupaj z bratom Robertom pripotoval s ponarejenima paragvajskima potnima listoma, ki naj bi jima ju priskrbel lokalni sponzor. »Nikakor si nisem mislil, da bi bilo lahko s tem kar koli narobe, nisem se zavedal, da sem storil napako,« je ob tem potožil Ronaldinho, ki ga je zaradi nespametnega dejanja njegov odvetnik Adolfo Marin označil celo za idiota. Kakor koli, Ronaldinha skupaj z bratom preiskujejo predvsem zaradi povezave s poslovnico Dalio Lopez. Ta je namreč organizirala njuno potovanje v Paragvaj in ju tudi pričakala na letališču, oblasti pa jo sumijo pranja denarja preko finančne piramidne sheme, zato se je v preiskavi znašlo kup ljudi. Tako torej tudi Ronaldinho, ki mu grozi celo kazen do pet let zapora.

Pri tem ni nepomembno dodati, da so Ronaldinhu brazilske oblasti že poleti lani zasegle tako domači kot španski potni list, ob tem pa tudi kar 57 nepremičnin, saj se je znašel v hudih dolgovih – nabralo se mu je namreč za več kot 2,3 milijona evrov neplačanih davkov in kazni. Čeprav se je takrat govorilo, da je tik pred bankrotom in da ima na računu kljub vsem silnim milijonom, zasluženim med kariero, še vsega 6 evrov (kasneje se je izkazalo, da to velja za njegov brazilski račun, saj je sredstva za omenjeno varščino pred dnevi dobil z evropskega), so govorice nato potihnile. Vse dokler se prejšnji mesec ni znašel v še hujših težavah.

Izgubil značilen nasmeh

Namesto da bi si zdaj, ko imajo ljubitelji nogometa kot še nikdar doslej čas za obujanje spominov, denimo zavrteli posnetke Ronaldinhove sezone 2005/06, v kateri je osvojil ligo prvakov in špansko prvenstvo ter v kateri so mu na Santiagu Bernabeuu v Madridu kot prvemu nogometašu Barcelone po Diegu Maradoni leta 1983 namenili stoječe ovacije, govorijo o njem kot o zaporniku. Ki je zaradi vseh pretresov v zadnjem času izgubil tudi značilen nasmeh, svoj zaščitni znak, ki ga je spremljal vso kariero. »To me skrbi najbolj od vsega. Ronaldinha poznam kot človeka, ki je bil vselej dobre volje, izžareval zgolj pozitivno energijo in skrbel za dobro voljo. Zdaj pa ga vidim žalostnega in prestrašenega,« je povedal tudi njegov dober prijatelj, nekdanji paragvajski reprezentant Nelson Cuevas.

A čeprav so ga zdaj izpustili v hišni pripor in je bil pred tem v zaporu skupaj z morilci, roparji in posiljevalci, je imel Ronaldinho vseeno tudi tam poseben status. Med drugim so mu namreč omogočili stalen dostop do spleta in uporabe telefona. No, tudi iz njegovega 33-dnevnega zaporniškega življenja pa je najbolj znana prigoda, tako kot se spodobi, povezana z nogometom. Že kmalu po prihodu v zapor je namreč sodeloval na zaporniškem turnirju, ki ga je njegova ekipa tudi osvojila, pri čemer je 40-letni Ronaldinho (rojstni dan je praznoval za zapahi) v finalu ob zmagi z 11:2 sodeloval pri vseh golih. Dosegel jih je namreč 5 in prispeval še 6 podaj, za nagrado pa so si s soigralci razdelili – 16-kilogramskega prašiča na žaru.