V medletni primerjavi se je evrsko gospodarstvo po ocenah obeh ustanov v prvem četrtletju letos skrčilo za 1,7 odstotka, v drugem pa naj bi bil medletni upad gospodarske dejavnosti 12,2-odstoten. Kljub pričakovani četrtletni rasti bo BDP v tretjem četrtletju po napovedih še vedno za 4,8 odstotka nižji kot v tretjem trimesečju lani.

"Pandemija novega koronavirusa je šok brez primere za svetovno gospodarstvo," so v sporočilu za javnost zapisali analitiki obeh ustanov. Ta šok se pozna predvsem v izjemnem nihaju navzdol industrijske proizvodnje. V prvem trimesečju se je ta po oceni na četrtletni ravni skrčila za 4,4 odstotka, medletno pa za 6,8 odstotka, v drugem pa bo njena vrednost strmoglavila za 18 oz. 23 odstotkov. V tretjem četrtletju naj bi se nato na četrtletni ravni okrepila za 19 odstotkov, medletno pa še vedno zaostajala za 7,8 odstotka.

Manjši bo po napovedih obrat pri zasebni potrošnji. Ta se je v prvem trimesečju na četrtletni ravni skrčila za 3,3 odstotka oz. medletno za 2,5 odstotka, v drugem pa naj bi upadla za 13,6 oz. 15,9 odstotka. V tretjem trimesečju naj bi se nato na četrtletni ravni okrepila za 12 odstotkov, medletno pa še vedno zaostajala za 6,3 odstotka.

Še najmanjši naj bi bil negativni učinek omejitvenih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pri investicijah. Te so se v prvem četrtletju po oceni Ifa in KOF na četrtletni ravni zmanjšale za 2,3 odstotka, a bile še vedno na 2,9 odstotka višji ravni kot v prvem trimesečju 2019. V drugem četrtletju naj bi investicije upadle za 10 odstotkov na četrtletni ravni in 11,8 odstotka na medletni, v tretjem pa naj bi poskočile za 10,4 odstotka in bile tudi medletno višje za 1,2 odstotka.

So pa analitiki obeh ustanov opozorili, da napovedi spremlja visoka raven negotovosti, da pa je verjetnost hitrejše umiritve pandemije od prvotnih pričakovanj majhna. Kot potencialno veliko tveganje vidijo tudi nevarnost vnovične zaostritve dolžniške krize v nekaterih članicah zaradi milijardnih pomoči gospodarstvu. Obstaja tudi možnost vnovične zaostritve razmer v bančnem sistemu v primeru daljšega obdobja zadušene gospodarske dejavnosti.