Prenovljen seznam je v sredo objavilo ministrstvo za kmetijstvo in našteva živali, ki jih je mogoče vzrejati zaradi njihovega mesa, krzna ali za zdravstvene namene. Na njem prvič ni psov in mačk.

Uživanje njihovega mesa na Kitajskem ni nezakonito, a kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, je ta praksa prisotna pri manjšini Kitajcev, na splošno pa je med prebivalstvom deležna vse večjega odpora.

Organizacija za zaščito živali Humane Society International (HSI) je korak v smeri dokončne prepovedi uživanja pasjega in mačjega mesa pozdravila in izpostavila, da je kitajska vlada tokrat prvič navedla, da so psi in mačke domači ljubljenčki in niso namenjeni prehrani.

Organizacija ocenjuje, da na Kitajskem zaradi njihovega mesa letno ubijejo okrog deset milijonov psov.

Odločitev sledi februarski prepovedi trgovanja in uživanja divjih živali, češ da obstaja tveganje za prenos bolezni z živali na človeka. Prav to naj bi bilo namreč krivec za pojav novega koronavirusa, ki se je iz Kitajske razširil po celem svetu in doslej povzročil smrt več kot 89.000 ljudi.

Trgovino z divjimi živalmi so sicer na Kitajskem prepovedali že po izbruhu virusa sars v letih 2002 in 2003, a je ta kmalu znova zacvetela.