Slovesnosti ob imenovanju 53-letnega Kadimija so se udeležili številni visoki politični predstavniki, kar po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kaže na to, da ima široko podporo, ki je njegovi predhodniki niso imeli.

Široka podpora je rezultat številnih političnih srečanj v minulem tednu z namenom oblikovati soglasje o Kadimiju, ki vodi iraško obveščevalno službo INIS.

Med udeleženci današnje slovesnosti je bil tudi iranski general Esmail Gani, ki vodi operacije elitne enote iranske revolucionarne garde Kuds v tujini, odkar so z ZDA januarja v Bagdadu ubile njegovega predhodnika generala Kasema Solejmanija.

Teheran ima velik politični in vojaški vpliv v Iraku, tako da je njegova podpora potrebna za vsakega ministrskega kandidata. Kadimijevemu predhodniku Zurfiju so zelo nasprotovale proiranske frakcije v državi, tako da je kandidaturo danes umaknil, navaja AFP.

Pred Zurfijem je predsednik države mandat za sestavo vlade najprej podelil bivšemu iraškemu premierju Mohamedu Alaviju, ki pa je 1. marca odstopil, ker poslancem zaradi političnih prerekanj ni uspelo glasovati o njegovi vladi.

Imenovanje novega premierja je potrebno potem, ko so prejšnjega premierja Adela Abdela Mahdija s položaja odnesli več mesecev trajajoči množični protivladni protesti. Ta je decembra lani odstopil, vendar pa do imenovanja novega premierja še vedno začasno vodi vlado.

O Kadimiju je znano, da ima že dolgo tesne stike z ZDA, je pa v zadnjih mesecih izboljšal odnose s Teheranom. Sedaj ima na voljo 30 dni za sestavo nove vlade, ki ji mora nato parlament izglasovati zaupnico.