V Novem mestu so še en korak bližje zgraditvi pokritega bazena. Zbornica za arhitekturo in prostor je namreč te dni objavila rezultate dvostopenjskega natečaja za bazenski kompleks v okviru športnorekreacijskega centra v Češči vasi. Komisijo je najbolj prepričala rešitev avtorjev Deana Laha in Milana Tomca s sodelavci iz projektnega biroja Enota. Na novomeški občini ocenjujejo, da bi lahko bila projektna dokumentacija pripravljena do konca leta. Po besedah župana Gregorja Macedonija si bodo na občini prizadevali, da bi razpis za izbor izvajalca objavili še letos ali v začetku prihodnjega leta. Gre za prvi športno-plavalni kompleks v občini.

»Rešitev je med vsemi edinstvena in izstopa predvsem zaradi svojevrstne umestitve in odnosa do okolice. Ocenjevalno komisijo je posebej prepričala s celovitim odgovorom na problematiko okoliškega konteksta,« je svojo odločitev med drugim pojasnila komisija, sestavljena iz treh predstavnikov občine in dveh predstavnikov zbornice za arhitekturo. Na prvi stopnji je izbrala šest najboljših rešitev ter jih v drugem krogu povabila k dopolnitvi.

V prihodnjih letih še olimpijski bazen?

V prvi fazi naj bi zgradili 25-metrski pokrit plavalni bazen in manjši ogrevalni bazen, namenjen začetnim plavalnim učnim programom. Kompleks obsega še fitnes dvorano, garderobne prostore in manjši gostinski lokal s teraso. Na zunanjih površinah naj bi poleg dostopne ceste in parkirišč uredili še večnamenske površine za šport in rekreacijo na prostem. Projekt je zastavljen tako, da v prihodnjih letih omogoča še gradnjo zunanjega 50-metrskega olimpijskega bazena. Po projektantski oceni naj bi bila prva faza gradnje vredna 6,8 milijona evrov, druga pa 1,2 milijona.

Novomeški občinski svet je lokacijo določil pred dvema letoma. Druge možne lokacije so bile še Drgančevje, Portoval in Irča vas, ki pa so bodisi zaradi nezgrajene komunalne infrastrukture, še nesprejetih prostorskih aktov ali pa prostorske omejitve izpadle. Kot je že večkrat dejal Macedoni, je bazen prav gotovo eden največjih mankov v novomeški športni infrastrukturi. Edini bazen v Novem mestu je 17-metrski šolski bazen na Osnovni šoli Grm.

Bazenski kompleks bo smiselno nadgradil športni center v Češči vasi, kjer središče predstavlja velodrom, zgrajen leta 1996 za potrebe takratnega mladinskega svetovnega prvenstva v kolesarstvu. Velodrom je potem, ko je 20 let sameval in propadal, v zadnjih dveh letih dobil membransko streho, površine za atletiko ter prenovljeno leseno kolesarsko stezo.