Ghislaine Maxwell se je v medijih pojavljala še pred škandalom, povezanim s spolnimi napadi nekdanjega partnerja in šefa Jeffreyja Epsteina. Rodila se je namreč v britansko visoko družbo, katere del je bil njen oče Robert, medijski mogul in lastnik tabloida Daily Mirror. Njegova skrivnostna smrt jo je pognala v selitev na drugo stran luže, kjer ji je nadaljnje življenje na veliki nogi omogočal ravno Epstein, bogataš s prijatelji, o kakšnih lahko večina samo sanja – med drugim so se z njim v javnosti objemali in fotografirali Donald Trump, Bill Clinton in britanski princ Andrew. Po razhodu sta danes 58-letna Ghislaine in Jeffrey ostala prijatelja in zaupnika, zato mnogi menijo, da je ona ne le vedela za prijateljevo spolno nepotešenost in obsedenost z deklicami, temveč da mu jih je celo »dobavljala«, jih pripravljala na spolne odnose in pri njih včasih celo sodelovala. Dve Epsteinovi takrat najstniški žrtvi sta proti njej vložili celo civilno tožbo, v kateri ji očitata prisilo v spolni odnos in posilstvo. Sama navedbe kategorično zavrača in tožnice obtožuje želje po finančnem okoriščanju.

Dekle, uslužbenka in zvodnica?

Kakšen odnos je imela z Epsteinom, ki si je lani v priporu kmalu po podpisu oporoke vzel življenje, in kakšno vlogo je imela v trgovini z mladoletnicami, ugotavlja tudi ameriško tožilstvo. Maxwellovo so vsi ti sodni postopki očitno močno udarili po žepu, saj je na Deviških otokih vložila civilno tožbo zoper upravitelja Epsteinove zapuščine, vrednost katere so pred finančnim potopom zaradi koronavirusa ocenjevali na več kot 600 milijonov dolarjev. Zahteva denar za poplačilo sodnih stroškov in osebnih varnostnikov, ki jih je morala najeti zaradi številnih groženj s smrtjo. Za zdaj ni govora o tem, kakšno vsoto zahteva. Več let je namreč upravljala milijarderjeve luksuzne nepremičnine v New Yorku, na Floridi, v Novi Mehiki, pa tudi Franciji in na Deviških otokih. Leta 2004 se je odločila za samostojno karierno pot, Epstein pa ji je takrat obljubil, da bo finančno vedno skrbel zanjo.

Zastopniki Epsteinovih domnevnih žrtev so zgroženi. »Kako ostudno! Pomagala mu je pri zločinih, zdaj pa skuša sprazniti malho, iz katere bodo poplačali njegove žrtve,« njenim dejanjem ne morejo verjeti v odvetniški firmi, ki zastopa več pedofilovih domnevnih žrtev. »Gre za nerazumljivo dejanje, a moramo vedeti, da je to nekdo, ki je že dolgo tega stopil na napačno pot,« je za ameriški ABC News dejala odvetnica Sigrid McCawley. »Denar potrebuje, da se bo skrila. To je noro!« je razburjen Brad Edwards, ki zastopa več kot 20 domnevnih žrtev pedofila. Po njegovem bi Maxwellova na tak način okradla ravno tiste, ki jim je v preteklosti že tako zelo škodovala. Kje se zadnje mesece skriva 58-letnica, ne ve nihče. Že zelo dolgo se namreč ni pojavila v javnosti, neuspešno so ji tudi skušali vročiti poziv na sodišče.

Bogastva vajena že iz otroštva

Življenje Ghislaine Maxwell je bilo pestro, še preden se je zapletla z Epsteinom. Njen oče Robert je pred drugo svetovno vojno zbežal v Veliko Britanijo, po vojni pa na veliko služil z različnimi podjetji (deleže je imel v MTV in založniški hiši Macmillan), tudi s časopisi, ki jih je vztrajno kupoval. Nekaj časa je bil celo poslanec laburistov v britanskem parlamentu. Njegova smrt leta 1991 je zavita v tančico skrivnostnosti – v bližini Kanarskih otokov je izginil s svoje luksuzne jahte, njegovo truplo so našli 25 kilometrov stran. Sledil je še en šok – njegovo podjetje je bilo bankam po vsem svetu dolžno več kot 4,5 milijarde evrov. Ghislaine se je iz Londona brez prebite pare preselila v New York, kjer je spoznala Epsteina, z njim pa se znova zavihtela v elitne kroge bogatašev z zasebnimi letali in denarjem kot pečka. Po letu 2008, ko so milijonarja zaradi nagovarjanja mladoletnic k prostituciji obsodili na zapor, se je malce umaknila tako od njega kot iz javnosti. Ustanovila je sklad za ohranjanje čistih oceanov, nastopala na različnih konferencah, a se še vedno družila s prijatelji – Chelsea Clinton, Marto Stewart in Elonom Muskom. Po smrti nekdanjega ljubimca se je za njo izgubila vsaka sled. Ameriški mediji ugibajo, ali je pri starejši sestri v francoski Provansi. Prej ali slej se bo morala prikazati in odgovarjati za zločine, v katere je bila morda vpletena.