Korupcijski škandal v Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) iz leta 2015 o boju za prireditelja SP 2018 in 2022 ter medijske pravice je odnesel njen celotni vrh s predsednikom Josephom Blatterjem na čelu, ameriški preiskovalci pa so zdaj poskrbeli za nova odkritja v aferi Fifagate. Hernan Lopez in Carlos Martinez, nekdanja uslužbenca ameriškega medijskega giganta 21st Fox, ter Gerard Romy, ki je delal za španski medijski konglomerat Imagina, naj bi plačali na milijone dolarjev podkupnin Fifinim delegatom iz Conmebola (Južnoameriška zveza) in Concacafa (konfederacija Severne in Srednje Amerike ter Karibov) v zameno za glas pri pridobitvi bogatih televizijskih pravic.

Drugega decembra 2010 sta bila v Zürichu izbrana gostitelja SP 2018 (Rusija) in 2022 (Katar), v korupcijo in druga nečedna dejanja pri glasovanjih pa je bilo vpletenih okoli 20 članov izvršnega odbora Fife. Škandali v Fifi so začeli prihajati na plano leta 2015, ko so ameriški tožilci obtožili 45 ljudi in številna podjetja za skoraj 100 kaznivih dejanj ter plačevanje in prejemanje podkupnin v vrednosti več kot 200 milijonov dolarjev. Od 45 obtoženih jih je 22 krivdo že priznalo, pet jih je vmes že umrlo, mnogi se v svojih domovinah borijo proti izročitvi ZDA, le šest jih je doletela kazen.

Prva uradna priča na sodnem procesu v New Yorku je bil Argentinec Alejandro Burzaco, ki je leta 2015 priznal svoje grehe in se izrekel za krivega, od takrat pa sodeluje s tožilstvom. »Denar so obtoženi plačevali prek bančnih naročil na neke švicarske račune, gotovino pa nosili v kuvertah ali vrečah,« opisuje Alejandro Burzaco, nekoč eden vodilnih tržnikov v športu na svetu. V korupcijo je bilo vključeno tudi njegovo podjetje, ki je v desetih letih izplačalo na milijone dolarjev podkupnin, da si je zagotovilo televizijske pravice za velika tekmovanja. Med obtoženimi je bil leta 2017 tudi Jorge Delhoun (delal je pri nogometnem vladnem programu pod vodstvom takratne predsednice Cristine Kirchner), ki je kmalu po Burzacovem pričanju storil samomor – v Buenos Airesu je skočil pod vlak.

»Korupcija, podkupnine, bančne prevare in podobno so bili več desetletij splošno znana praksa v svetovnem nogometu. Obtoženci in njihovi pomagači so gojili koruptivno prakso, s čimer so športu povzročili veliko škodo. Gre za zlorabe s pomočjo navideznih družb, raznih neobstoječih svetovalnih pogodb in drugih metod, s katerimi so skušali prikriti podkupnine in jih narediti legalne,« najnovejše zadeve v obtožnici ameriške preiskovalne agencije FBI pojasnjuje njen član William F. Sweeney, Rusija in Katar pa seveda odločno zanikata vse obtožbe. Dimitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, pravi: »Ko spremljamo medije, ki pišejo o tem, se nam niti ne sanja, za kaj naj bi šlo. Rusija je organizacijo SP, ki je bilo najboljše doslej, dobila na povsem čist in zakonit način.« Katarska nogometna zveza je v izjavi za javnost med drugim zapisala: »Vse obtožbe, ki so se pojavile v sodnih dokumentih, odločno zanikamo. Gre za dokumente dolgega procesa obtožb, ki pa ne posegajo v SP 2022. Kljub letom lažnih obtožb nikoli ni bilo dokazov, da je Katar neetično dobil organizacijo prvenstva.«